Att få åldras som jag lever nu – En intervjustudie om hälsa och livsvillkor bland hbtq-personer över 65 år
Folkhälsomyndigheten 2024Denna rapport är baserad på 16 intervjuer med hbtq-personer över 65 år. Intervjuerna visar bland annat att det är centralt för hälsa och välmående att kunna fortsätta leva öppet, inte minst då det påverkar självbilden och möjligheten att odla sina sociala sammanhang och relationer. Deltagarna hade främst positiva erfarenheter av vården, men hade samtidigt utvecklat strategier för att hantera dåligt bemötande.
Bristen på nutritionskompetens i Sveriges kommuner drabbar äldre och funktionsnedsatta
Naturvetarna och Dietisternas riksförbund 2024Här har Naturvetarna och Dietisternas riksförbund genomfört en kartläggning över vilken nutritionskompetens som finns ute i landets kommuner, något som är viktigt inte minst inom äldreomsorgen. Enkäten har besvarats av medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna. Bland annat visar svaren att 80 procent av kommunerna saknar anställd dietist. 65 procent av MAS:arna svarar att tillgången på nutritionskompetens är låg och bara åtta procent anser att den är hög.
De sista ljuva åren
Eva Hellman
BoD 2024Eva Hellman är sjuksköterska och har arbetat länge inom hälso- och sjukvården. Det här är den berättelse hon började skriva efter att hennes pappa gått bort. Den sista tiden var föräldrarna beroende av äldreomsorg och Eva Hellman blev förtvivlad över hur omsorgen fungerar. Vi får följa föräldrar, barn och barnbarn, och Eva Hellman reflekterar över orsakerna till missförhållanden i äldreomsorgen, exempelvis bristande kommunikation och sänkta kunskapskrav för personal och ledare ute i verksamheterna.
Dementia prevention in the Nordics
Nordens välfärdscenter 2024Denna rapport undersöker det demenspreventiva arbetet i Norge, Island, Sverige, Danmark och Finland och ger exempel både på policy och praktik. Rapporten går också igenom forskningen kring olika förebyggande åtgärder. Ett förslag är att låta det förebyggande arbetet mot demens ingå i förebyggandet av andra sjukdomar, då det ofta är samma faktorer som ligger bakom dem. En annan slutsats blir att jämlikhet är viktigt, och att hälsosamma livsstilsval måste vara tillgängliga för alla.
Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld. En kartläggning av kunskap om våldsutsatthet bland äldre
Jämställdhetsmyndigheten 2024Jämställdhetsmyndigheten har ett regeringsuppdrag att kartlägga kunskapen hos kommuner, regioner och myndigheter om utsatthet för våld bland äldre personer. Förutom kunskapsluckor redogör de för vilka insatser som görs för att förebygga, vad som erbjuds de äldre, och vilka behov yrkesverksamma anser att äldre personer har. Myndigheten har tittat extra noga på äldre med särskild sårbarhet att utsättas för våld.
E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2024. Uppföljning av den digitala utvecklingen i socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård
Socialstyrelsen 2024Varje år sedan 2014 publicerar Socialstyrelsen en uppföljning av utvecklingen inom e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna. I år ökade för första gången antalet kommuner med styrande dokument kring välfärdsteknik. Även antalet kommuner som ger stöd till enskilda för att minska det digtala utanförskapet ökar. Generellt sett har de större kommunerna kommit längre i sin digitalisering, men inom vissa områden närmar sig de mindre kommunerna.
Hemma är någon annanstans. En undersökning om äldre personers mänskliga rättigheter i äldreomsorgen
Institutet för mänskliga rättigheter 2024Med rapporten Hemma är någon annanstans vill Institutet för mänskliga rättigheter vända på perspektiven i samtalet om äldreomsorgen. De låter äldre personer på särskilt boende berätta om sin vardag och undersöker hur deras mänskliga rättigheter skyddas. Främst handlar det om rätten till värdighet, rätten till delaktighet och social inkludering, rätten till privatliv, och rätten att inte diskrimineras. Resultatet visar på en rad brister inom äldreomsorgen.
Hur påverkas kommuner av inflyttade sommargäster med behov av hemtjänst?
Eva-Lena Lindqvist
Sveriges kommuner och regioner 2024I denna promemoria har SKR undersökt den allt mer aktuella diskussionen om hur kommunerna belastas av tillfälligt in- flyttande sommargäster med behov av hemtjänst. PM:et bygger på en enkät med 40 så kallade sommarkommuner runt om i landet, från Norrtälje i norr till Trelleborg i söder. I juli 2023 rörde det sig om mer än 650 individer och några kommuner hade mer än 25 procent fler hemtjänsttagare under sommarmånaderna. Ett önskemål från kommunerna är att få ansökan om sommarhemtjänst tidigare.
Insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering 2024Här har SBU identifierat fem systematiska översikter över insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer. Forskningen på området är blandad, både i inriktning och kvalitet, och även översikterna drar olika slutsatser. Dock listar rapporten en rad insatser som kan ha effekt för verksamheter som arbetar med insatser som ska förebygga äldre personers ensamhet.
Marginal eller centrum: Socialt utsatta personers plats i staden. Följeforskning av projektet Mutual benefits – klok design för ökad trygghet och en stad för alla.
Anjelica Hammersjö
FoU i Väst, Göteborgsregionen 2024Personer med beroendeproblematik exkluderas ofta i stadsplaneringen. Projektet Mutual benefits startade i samband med att det byggdes nya bostäder runt Kallebäcks boende i Göteborg, ett särskilt boende för äldre med beroendeproblematik. Målet var att hantera och lösa eventuella problem kring boendet innan de uppstod. Rapportens författare följde och beforskade projektets arbete.
Medellivslängdens utveckling i olika utbildningsgrupper – En analys av vad som har bidragit till förändringar 2012–2022
Folkhälsomyndigheten 2024Folkhälsomyndigheten har ett regeringsuppdrag att ta fram kunskap om hälsa och livsvillkor bland kvinnor med sämre socioekonomiska förutsättningar. Det visar sig att på tio år har skillnaderna i livslängd mellan personer med olika utbildningsnivå ökat, på grund av att den ökar mer för högre utbildade. Bland endast förgymnasialt utbildade minskar till och med medellivslängden. I denna grupp var fler ensamboende och färre hade förvärvsarbete som största inkomst.
Nära vård, omsorg och socialtjänst
Bo Davidsson, Deborah Gestrin, Lina Helgstrand, Britt-Marie Jutvik, Emelie Ottosson och Jessica Sjögren
FoU Centrum 2024Med satsningen Nära vård, omsorg och socialt arbete, NVOS, ville socialtjänsterna i Östergötlands kommuner placera arbetet med en god och nära vård i socialtjänstens kontext. Centralt för arbetet är samverkan och det framkommer i rapportens intervjuer att just äldreomsorgen är det område som fått mycket fokus i frågan om nära vård. FoU Centrum hoppas att rapporten ska kunna stimulera till fortsatt lärande kring arbetet med nära vård.
Organisation och personalens betydelse för kvalitet på särskilda boenden
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering 2024SBU kommenterar delar av en systematisk översikt om relationen mellan personal på särskilda boenden och kvaliteten på omsorgen. De går igenom resultaten och konstaterar att de kan vara av stort värde för beslutsfattare inom äldreomsorgen. Översikten innehåller studier om hur arbetsuppgifter kan differentieras, hur personalens kompetens kan bibehållas, hur personal kan rekryteras och fördelas, samt om hur omsorgsfilosofi och kultur kan påverka kvalitet.
Rigga för analys av avvikelser på aggregerad nivå
Åsa Skjutar
Nestor FoU-center 2024I äldreomsorgen finns ett stort behov av att analysera avvikelser och se mönster och trender i hur de sker, för att med en samlad bild kunna hitta lämpliga förbättringsåtgärder. I detta stödmaterial ger Nestor FoU-center en konkret vägledning i hur en sådan process kan genomföras. Det är framtaget i samarbete med verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen i Nestors ägarkommuner, men går att använda även inom andra delar av socialtjänsten och i hälso- och sjukvården.
Samlokaliserad seniormottagning – ett samverkansprojekt mellan vårdcentral, rehab och Nacka kommun, med individen i fokus
Sara Cederbom och Åsa Skjutar
Nestor FoU-center 2024Under hösten 2023 och våren 2024 byggde Nacka kommun och Region Stockholm upp en seniormottagning för att förbättra vårdinsatser för personer över 75 år. Där har de möjlighet att möta både vårdgivare och kommunkontakter i samma besök. Rapporten tar upp patienters, anhörigas och medarbetares upplevelser av mottagningens arbete. Fokus ligger också på samverkan mellan kommun, vårdcentral och rehab.
Sociala problem efter 65. Socialt förebyggande arbete på nya arenor
Hanna Mac Innes, Helena Bjurbäck och Jörgen Lundälv
Studentlitteratur 2024Allt fler äldre hamnar i en social problematik, som skuldsättning, hemlöshet och missbruk. I denna idébok riktar författarna fokus mot dessa problem och lyfter fram det sociala, förebyggande arbetets betydelse för att stödja de drabbade individerna. Med grund i forskning går de igenom hur problemen ser ut i dag, lyfter fram både den äldres och socialarbetarens perspektiv, samt diskuterar hur arbetet kan förbättras framöver.
Svenskarna och internet 2024
Internetstiftelsen 2024Internetstiftelsen presenterar varje år sin undersökning Svenskarna och internet, där de tittar närmare på hur landets invånare använder digital teknik. Ett stående tema är åldersskillnader, och även i år är det tydligt att personer över 65 år i många fall har större utmaningar med IT än personer mellan 18 och 64. Nästan alla som inte använder internet är över 65 år och det är fyra gånger vanligare att behöva hjälp med det digitala livet för ålderspensionärer. Nio procent av personerna mellan 65 och 75 år saknar e-legitimation.
”Vi vill ha mer limpa.” Uppföljning av projektet Limpan i Norrköping
Deborah Gestrin
FoU Centrum 2024Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. FoU Centrum har tagit fram en rapport som beskriver och utvärderar deras metod. De äldre uppskattade projektets aktiviteter och var oroliga för vad som skulle hända när projektet tog slut. Vissa framhöll hur viktiga de nyinrättade seniorkoordinatorerna och de nya nätverken varit. Samverkan med lokala organisationer tycks ha varit en stark framgångsfaktor för projektet.
Ändamålsenlig styrning av äldreomsorgen via riktade statsbidrag. DS 2024:14
Socialdepartementet 2024I augusti 2023 initierade regeringen en analys av tidigare statsbidrag inom äldreområdet och vilka resultat de gett. Syftet var att kunna arbeta mer effektivt i framtiden med statsbidrag inom äldreomsorgen. Särskilt skulle utredaren analysera Äldreomsorgslyftet och ta fram förslag på vilka principer som kan gälla för styrning med hjälp av riktade bidrag. Utredaren konstaterar bland annat att Äldreomsorgslyftet varit uppskattat av kommunerna.