Försöken att få fram läkemedel som kan bromsa eller till och med bota Alzheimers sjukdom har åkt på bakslag efter bakslag. Ett undantag är den immunterapi som Lars Lannfelt med kollegor på företaget Bioarctic i samarbete med japanska läkemedelsbolaget Eisai nu har startat en stor så kallad fas tre-studie av – den sista studien som behöver genomföras innan ett nytt läkemedel kan godkännas för reguljär användning.
Det är nu tjugo år sedan Lars Lannfelt fick sin idé om att ta fram en antikropp mot så kallade protofibriller av amyloid beta, förstadiet till de proteinaggregat som fälls ut som så kallade amyloida plack i hjärnan på alzheimersjuka. Bildningen av plack är enligt den rådande hypotesen om orsakerna till sjukdomen vad som startar den patologiska processen hos alzheimer-patienter.
Idén om antikroppen föddes efter det att Lars Lannfelts forskargrupp hos en familj från norra Sverige hade identifierat vad de benämnde den arktiska mutationen. Mutationer är väldigt sällsynta, det finns bara ett tiotal sådana familjer i landet, men har man en mutation så blir man alltid sjuk i alzheimer – ofta väldigt tidigt.
– Det var en kombination av insikter. När vi studerade personer med mutationen var det en forskare i min grupp som såg de här protofibrillerna i ett speciellt experiment. Sen kom det en artikel från en amerikansk forskargrupp i tidskriften Nature i september 1999. Och det var första artikeln jag läste om immunterapi vid Alzheimers sjukdom. Då fick jag tanken att det där ska vi också göra, men vi ska rikta oss mot protofibrillerna.
Ett par år senare hade Lars Lannfelt fått en professur vid Uppsala universitet och det var tillsammans med kollegorna där som han fem år efter den första idén lyckades ta fram en antikropp som hade selektivitet för just protofibriller. Därefter vidtog arbetet med att få antikroppen att fungera som tänkt, först i möss och sedan i humaniserad form i människor.
Samarbetet med Eisai hade då inletts och ledde fram till den fas två-studie av läkemedelskandidaten som presenterades sommaren 2018. Den visade mycket lovande resultat. Patienterna, som var mellan 50–90 år och led av tidig Alzheimers sjukdom, bedömdes med hjälp av tre olika kognitiva skalor, där gränsen för kliniskt meningsfull effekt generellt sätts till 25 procents minskad kognitiv försämring. Under de 18 månader som studien pågick uppmättes mellan 26 och 47 procent minskad försämring. Dessutom påverkades biomarkörerna som används för att diagnosticera sjukdomen på ett positivt sätt.
– Det säger oss att det här går in och påverkar i sjukdomsprocessen.
Och dessutom, vilket kanske var det Lars Lannfelt blev mest häpen över: 93 procent av patienterna som fick den högsta läkemedelsdosen blev amyloid-pet-negativa, det vill säga det gick med hjälp av pet-kamera inte längre att detektera några amyloida plack i deras hjärnor.
– Det var mycket större kraft i vår antikropp än jag hade trott.