Han har full koll på pensionsåldern
Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar han på så länge hälsan håller.
– Jag är lektor vid högskolan i Gävle och undervisar i grundprogrammet för sjuksköterskeutbildningen, arbetar med forskning, nya forskningsfrågor och manusbearbetning. Under vårterminen var jag tjänstledig från högskolan och arbetade inom kommunal verksamhet som sjuksköterska/verksamhetsutvecklare, vilket medförde kunskap om hur äldreomsorgen har utvecklats. Utvecklingen har inneburit patienter i behov av mer sjukvård, med en ökning av medicinsk behandling och medicinteknisk utrustning som följd.
– Forskningen har inneburit att jag tydligt kan uttrycka att äldreomsorgen mer är sjukvård för äldre än omsorg. Det är en utveckling som ökar behovet av adekvat sjukvårdsutbildad personal för att den äldre personen ska få uppleva både trygghet och livsglädje samt för att säkerställa en patientsäker vård.
Ser du dig som yrkesperson som forskare i första hand?
– Nu gör jag det. Det har tagit ett tag men insikten kom under min tjänstledighet att det är forskning och utbildning som jag vill fortsätta att vara yrkesverksam inom.
– Fortsatta forskningsplaner finns om hur autonomi och delaktighet för äldre praktiskt kan genomföras. Andra områden lockar också, som till exempel att leva med långvarig ohälsa och kombinera det med arbete och/eller utbildning.
Saknar du doktorandtiden?
– Möjligen friheten att styra min tid, men nu känner jag att jag inte har en deadline att passa och det ger en annan frihet. Jag saknar också de regelbundna diskussionerna i forskargruppen, vilket är givande och utvecklande för tankeverksamheten. Det finns en risk för att fastna i invanda hjulspår om tid för reflektion och diskussion blir en bristvara i det dagliga arbetet. Det gäller både inom vård och omsorg för äldre och inom kunskapsutvecklande verksamhet.
Avhandling: Autonomy and participation in care for older people – descriptions by older people, registered nursers, case managers, first line managers and local authorities senior medicine advisors
Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar han på så länge hälsan håller.
I norra Norrlands inland är det långt till sjukhus. Där läggs multisjuka äldre ofta in på den lokala sjukstugan i stället. Mante Hedman har undersökt sjukstugornas roll i vården och lokalsamhället.
Med en karriär som spänner över tre decennier och flera forskningsområden är Elisabet Cedersund en riktig veteran inom äldre- och åldrandeforskningen. Ändå var det inte självklart att hon skulle bli forskare.