Hur gick det sen, Maria Hedman…

…som 2018 disputerade med en avhandling om självständighet och del­aktighet i hemtjänsten.

– Jag är lektor vid högskolan i Gävle och undervisar i grund­programmet för sjuksköterskeutbildningen, arbetar med forskning, nya forskningsfrågor och manusbearbetning. Under vårterminen var jag tjänstledig från högskolan och arbetade inom kommunal verksamhet som sjuksköterska/verksamhetsutvecklare, vilket medförde kunskap om hur äldreomsorgen har utvecklats. Utvecklingen har inneburit patienter i behov av mer sjukvård, med en ökning av medicinsk behandling och medicinteknisk utrustning som följd.

– Forskningen har inneburit att jag tydligt kan uttrycka att äldreomsorgen mer är sjukvård för äldre än omsorg. Det är en utveckling som ökar behovet av adekvat sjukvårdsutbildad personal för att den äldre personen ska få uppleva både trygghet och livsglädje samt för att säkerställa en patientsäker vård.

Ser du dig som yrkesperson som forskare i första hand?

– Nu gör jag det. Det har tagit ett tag men insikten kom under min tjänstledighet att det är forskning och utbildning som jag vill fortsätta att vara yrkesverksam inom.

– Fortsatta forskningsplaner finns om hur autonomi och delaktighet för äldre praktiskt kan genomföras. Andra områden lockar också, som till exempel att leva med långvarig ohälsa och kombinera det med arbete och/eller utbildning.

Saknar du doktorandtiden?

– Möjligen friheten att styra min tid, men nu känner jag att jag inte har en deadline att passa och det ger en annan frihet. Jag saknar också de regelbundna diskussionerna i forskargruppen, vilket är givande och utvecklande för tanke­verksamheten. Det finns en risk för att fastna i invanda hjulspår om tid för reflektion och diskussion blir en bristvara i det dagliga arbetet. Det gäller både inom vård och omsorg för äldre och inom kunskapsutvecklande verksamhet.

Avhandling: Autonomy and participation in care for older people – descriptions by older people, registered nursers, case managers, first line managers and local authorities senior medicine advisors

Relaterade artiklar

Äldre exkluderas från teknikutvecklingen

Många företag påstår att de involverar äldre i utvecklingsarbetet för att få fram mer anpassad teknik. Det kan dock betyda många saker och påverkar inte nödvändigtvis slutresultatet. Det visar Björn Fischers avhandling om äldres deltagande i utveckling av nya produkter…

Från sjuksköterska till professor

Joakim Öhlén är verksam inom vården i olika roller sedan länge. Under dessa 30 år har han personligen sett hur den palliativa vården har förbättrats och kunskapen om den har ökat. Men det finns tecken på att vi fortfarande har…

Nyfikenhet är Nestors drivkraft

Nestor FoU-center verkar för äldres livskvalitet genom att stötta och samverka med kommunerna på Södertörn och i Region Stockholm.