Foto: Förlaget Bonnier Carlsen

En berättelse om demens

Äldre i Centrum ställer tre frågor till författaren och journalisten Annica Triberg som har skrivit boken När jag glömde min födelsedag – en berättelse om demens. Boken riktar sig till barn och handlar om hur man pratar med barn om demenssjukdom.
Porträttbild på Annica Triberg

Annica Triberg. Foto: Erik G Svensson

Annica Triberg, vilka riktar sig boken till?

–  Enligt bokförlaget är boken tänkt för åldersgruppen 6–9 år, men den passar absolut även som högläsningsbok för mindre­ barn när någon nära har fått en demensdiagnos. Även om ­ämnet är tungt så har jag valt att visa vad som händer genom att blanda dråpliga situationer med mer allvarliga.

Varför valde du detta ämne?

–  När far- och morföräldrar blir drabbade påverkas ju även föräldrarelationen – det klassiska att ”bli förälder till sin egen förälder”. Att då orka förklara för de egna barnen kan både vara svårt och känslomässigt knepigt.

Vad hoppas du på att boken kan ge?

–  Jag hoppas att den kan fungera som en varm tröstfilt och bli en länk mellan generationerna. Barnbarnen får, genom att följa Kajsa och hennes barnbarn, mer förståelse för denna sjukdom som inte syns. Samtidigt får den som läser högt handfasta råd om hur man kan underlätta livet för hela familjen.

Enikö Arnell-Szurkos

Fler lästips

Porträttbild på Jan Guillou

Äldre hjältar intar scenen

Jan Guillous deckarserie med äldre huvudpersoner är en del av en större trend. Recensenten Karin Lövgren sätter dem i ett sammanhang i det…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…