Många jobbonärer upplever att arbetsvillkoren blir bättre och att jobbet blir mindre stressigt. Foto: Pixabay

Ökad jobbtillfredsställelse med åren

Bättre arbetsvillkor, mer flexibilitet och större kontroll över uppgifter är några faktorer som gör att arbetstagare i 60 årsåldern och uppåt blir allt nöjdare med sina jobb – ju äldre de blir. Det visar två studier från Stockholms universitet.

Med hjälp av intervjuer och enkäter har forskarna Lawrence Sacco och Loretta Platts, båda vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, i två olika studier undersökt hur nyligen pensionerade personer upplever ett fortsatt arbetsliv.

I enkätstudien beskrev de arbetande pensionärerna, så kallade jobbonärer, sina jobb som mer flexibla, givande och mindre stressiga i takt med ökande ålder. Arbetsvillkoren upplevdes bättre och jobbet kändes mer belönande och tillfredsställande. Dessutom hade de mer kontroll över sin arbetstid.

Friheten kan till viss del komma från att de som är berättigade till ålderspension också har en starkare förhandlingsposition gentemot arbetsgivarna. 

– Ålderspensionärer har en ekonomisk trygghet som sannolikt är avgörande för att äldre som arbetar ska kunna välja mellan jobben, säger Lawrence Sacco, som ledde enkätstudien, i ett pressmeddelande. 

Intervjustudien visade att många jobbonärer begränsade tiden de lade ner på lönearbete för att kunna lägga ner mer tid på andra aktiviteter. Den kortare arbetstiden ledde också till bättre återhämtning och hjälpte dem att hålla sig borta från arbetsplatskonflikter och oönskade arbetsuppgifter. 

– Vi fann att arbetande pensionärer har speciella relationer till sina jobb. Även om de uppskattar sina arbeten ser de till att skydda sig mot avigsidorna, säger Loretta Platts, som genomförde intervjustudien, och fortsätter: 

– Så fort man börjar erhålla pension blir lönearbete en valfri aktivitet. De flesta var antingen egen- eller timanställda som kunde sluta arbeta om de ville. Men de fortsatte gärna lite till inte minst för att de gillade sitt arbete, säger Loretta Platts. 

Fakta
Intervju- och enkätstudierna

Enkätstudien inkluderade 2 000 svenska anställda i 60 årsåldern inom ramen för studien Swedish longitudinal occupational survey of health, SLOSH. Data samlades in via post vartannat år mellan 2006 och 2018. I studien studerades upplevd jobbkvalitet jämfört med tidigare år. 

Läs den vetenskapliga artikeln: 

Lawrence Sacco m fl (2021). Changes in job quality as people work beyond pensionable age in Sweden. Publicerad i Work, aging and retirement. 


25 nyligen pensionerade personer som arbetade ingick i intervjustudien. Deltagarna hämtades till största delen ur SLOSH och hade olika utbildningsbakgrund och födelseplatser samt bodde i olika svenska regioner. 

Läs den vetenskapliga artikeln: 

Loretta Platts m fl (2021). The nature of paid work in the retirement years. Publicerad i Ageing & society. 

Relaterat

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Äldre man som sitter på sin säng

Så påverkar sjukdomar vår sömn

Många äldre personer upplever att de har svårt att sova. Att sömnen förändras när vi blir äldre är naturligt, men kan bli problematiskt…

Äldre kvinna som sover i säng

Sov bättre med digital terapi

Äldre personer som är långvarigt sjuka har ofta svårt att sova, vilket kan påverka deras hälsa negativt. Med digital kognitiv beteendeterapi kan de…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.