Enheten för demografi och åldrandeforskning, CEDAR, har ansvaret för en rad viktiga databaser och samlar Umeå universitets forskare med anknytning till demografi och äldreforskning. CEDAR bildades 2015 men historien om enhetens forskning kring åldrande är äldre än så.
Gunnar Malmberg är professor i kulturgeografi. Sedan 2015 är han biträdande föreståndare för CEDAR, men han var faktiskt med redan från början, när det första initiativet att samla äldreforskningen togs. Inför Linnéåret 2007, Carl von Linnés 300-årsjubileum, utlyste Vetenskapsrådet de så kallade Linnéstöden, stora anslag för en strategisk satsning på starka forskningsmiljöer.
– Vi var ett antal forskare som tyckte att vi hade ganska mycket olika sorters forskning kring åldrande, och trots att vi satt på samma universitet samarbetade vi inte. 2006 tilldelades vi 80 miljoner kronor fördelade över tio år, vilket är väldigt mycket pengar, inte minst för att ligga på samhällsvetenskaplig fakultet, berättar Gunnar Malmberg.
Satsningen fick namnet Forskningsprogrammet åldrande och livsvillkor, ALC, och förlades till Centrum för befolkningsstudier, en tvärvetenskaplig miljö där flera databaser som var viktiga för åldrandeforskningen fanns.
När tiden med Linnéstöd närmade sig sitt slut, tyckte Umeå universitet att det var värt att fortsätta satsningen i någon form. Man valde att slå samman Demografiska databasen (se faktaruta) och Centrum för befolkningsstudier med ALC. Uppdraget blev att få miljön att leva vidare. Och det har gått bra. I en utvärdering av Linnéstöden fick CEDAR beröm för att ha lyckats etablera och bibehålla verksamheten, något inte alla projekt lyckats med.
– Vi försökte bygga vidare på vår verksamhet här i Umeå och vi satsade på att ha väldigt bra databaser, som gör oss attraktiva. Sedan är det väl också en fråga om att forskningsmiljön och den sociala miljön fungerar, så att folk gärna vill vara hos oss.
I Umeå visade sig alltså Linnéstödet vara väl investerade pengar. CEDAR är nu ungefär lika stora som tidigare, med ett trettiotal aktiva forskare och en publiceringstakt på ungefär fyrtio artiklar i internationella tidskrifter varje år.
– De flesta som jobbar hos oss har en hemmainstitution i ett ämne, och sedan jobbar de i det här tvärvetenskapliga centret, som CEDAR är. De flesta av dem sitter åtminstone halva tiden på CEDAR, så det är ganska mycket folk här, även om de också har en verksamhet på hemmainstitutionen, säger Gunnar Malmberg.
Forskarna kommer från ämnesområden som historia, epidemiologi, statistik, geografi, sociologi, socialt arbete, etnologi och kognitionsvetenskap. En mindre del av anslagen kommer från universitetet, i övrigt handlar det om externfinansiering, där man gärna vill skapa samarbetsprojekt mellan flera forskare, eller kring databaserna som finns i verksamheten.
Det är värt att notera att CEDAR inte är en centrumbildning, utan en egen enhet på universitetet. Och det har sina skäl.
– Ett centrum är något lite mer odefinierat, ofta ett nätverk av forskare eller resurser. En enhet på ett universitet är något klart definierat och det gör till exempel att vi kan anställa folk, vi kan ha undervisning, så det har alltså administrativa skäl.
Det svenska namnet är alltså Enheten för demografi och åldrandeforskning, men den förkortning man använder, CEDAR, kommer från det engelska namnet Centre for demografic and aging research. Verksamheten finns i ett av husen på campusområdet, där de sitter lite inlåsta, som Gunnar Malmberg säger, eftersom det finns en del säkerhetsrutiner kring databaserna.
Övergripande föreståndare är Elisabeth Engberg, medan Maria Larsson är biträdande föreståndare för Demografiska databasen och Gunnar Malmberg alltså för forskningsdelen. Åtminstone i skrivande stund, för i september lämnar han över uppdraget till en kollega på CEDAR: Mojgan Padyab. Men Gunnar Malmberg kommer att stanna på CEDAR som professor, även om hans tjänst ligger på institutionen för geografi.
Redan under 70-talet inleddes Umeås befolkningsforskning på databaser och den kopplingen är som synes fortsatt stark. Ett viktigt projekt har varit kognitionsinriktade Betulaundersökningen, där personer sedan 80-talet intervjuats, testats och följts upp medicinskt. Även Västerbottensundersökningen är en unik resurs, där alla västerbottningar blir erbjudna en hälsoundersökning i 40-, 50- och 60-årsåldern.
I Linnédatabasen kunde man sedan knyta samman dessa data med Statistiska centralbyråns och Socialstyrelsens register och få helt nya möjligheter, till exempel för att se hur livsstilsfaktorer påverkar åldrandet.
Gunnar Malmberg själv är projektansvarig för den svenska delen av det stora, europeiska SHARE-projektet, Survey of health, ageing and retirement in Europe, där mer än 150 000 invånare i 28 länder intervjuas om hälsa, åldrande och pensionering.
– Vi är också huvudansvariga för Swedpop, som är ett samarbete med andra demografiska enheter i Sverige där man försöker bygga en databas som knyter moderna data till historiska data, och också försöker få in data från olika delar av landet.