CASE vid Lunds universitet är en av de mer välkända forskningsmiljöerna med fokus på äldre och åldrande i Sverige. Att det har blivit så är ingen slump utan bygger på ett målmedvetet arbete för att sprida kunskap om forskningen utanför akademin.
Vi tar det från början. CASE är en förkortning av Centre for ageing and supportive environments. Fröet till centrumbildningen såddes redan 1997, när arbetsterapeuten Susanne Iwarsson var i slutet av sitt avhandlingsarbete, vilket berörde samspelet mellan den åldrande individen, boendet och hälsan. Då hörde Agneta Ståhl på Lunds tekniska högskola, lth, av sig och berättade att hon arbetade med liknande frågor inom kollektivtrafiken.
– Det blev starten för ett intressant samarbete där det tekniska och det hälsovetenskapliga perspektivet möttes. Vi började jobba tillsammans, vi hade gemensamma doktorander och framåt 2005–2006 kom en era av finansiering från de statliga forskningsråden med stöd för att bygga upp starka, tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, säger Susanne Iwarsson, som i dag är professor vid institutionen för hälsovetenskaper vid Lunds universitet och koordinator för case.
Susanne Iwarsson och Agneta Ståhl hade redan börjat formulera ett gemensamt forskningsprogram och de skrev en ansökan tillsammans med åtta andra forskare. Efter några försök lyckades de och fick 50 miljoner kronor under tio år av Forte. Formellt startade CASE i juli 2007.
Inriktningen blev den åldrande individen/befolkningen och samspelet med den omgivande miljön. Det tydliga temat innebär att CASE inte har fungerat som ett paraply för alla som forskar om äldre och åldrande vid Lunds universitet, utan för dem vars forskning passar in i profilen.
– När vi startade var forskare vid medicinska fakulteten, Lunds tekniska högskola och samhällsvetenskapliga fakulteten inblandade. Det har varit en diskussion naturligtvis, hur bred eller snäv ska inriktningen bli? Det första man ska slå fast är att ”miljön” kan betyda mycket. Oftast tänker man på den fysiska miljön, som bostäder och kollektivtrafik. Men stödjande miljöer kan vara vårdmiljö, miljön inom äldreomsorgen, det kan vara den kulturella miljön eller den sociala miljön, alltså socialt stöd bland människor. så vi har en väldigt vid uttolkning av vår inriktning. Men vi håller oss till den.
Ett annat vägval var att bygga forskningsmiljön runt de forskare som redan fanns på Lunds universitet, medan andra excellenscentra rekryterade internationella namn för att skapa sina starka miljöer.
– Det fick vi faktiskt kritik för, men vi höll fast vid denna strategi eftersom den gjorde oss mindre sårbara. Plus att vi rekryterade en bas av doktorander med vår forskningsinriktning, och det blev så många som ett tjugotal som disputerade under de här åren. En hel del av dem är nu universitetslektorer, och docenter finns det många, säger Susanne Iwarsson.
Under de första tio åren levde CASE på anslaget från Forte och medfinansieringen från Lunds universitet. Då organiserades också arbetet enligt ansökan och var tydligt formaliserat genom en styrelse. Men då, som nu, var forskarna utspridda på sina heminstitutioner. När finansieringen från Forte upphörde 2017 omorganiserades verksamheten.
– Våra behov ser annorlunda ut i dag. Nu har vi en styrgrupp med en representant från varje fakultet plus koordinatorn, som är jag.
Från att vara ett formaliserat centrum har CASE i dag mer karaktären av ett nätverk.
Ett 60-tal forskare ingår i CASE, fördelade på åtta olika formellt anslutna grupper, numera från fyra fakulteter sedan forskningsmiljön med inriktning mot äldrerätt anslutit från juridiska fakulteten. Enskilda forskare kan också gå med.
– Av de 60 är det kanske 35 som är riktigt aktiva. Och vi är alltid öppna för nya anslutningsansökningar. Senast tillkom Fire safety engineering på LTH, och brandsäkerhet för äldre är ju ett område som verkligen är underbeforskat och väldigt angeläget. Vi är alltid positiva till att ansluta ytterligare forskare som har en forskningsinriktning som är rimlig under paraplyet.
En kritisk punkt i CASE-historien blev övergången efter att Forteanslaget tagit slut.
– Det var ett målmedvetet arbete i flera års tid i förhållande till universitetsledningen, fakulteterna och medarbetarna naturligtvis, säger Susanne Iwarsson.
När dagen kom inrättade universitetet CASE som en stark forskningsmiljö. Medicinska fakulteten och LTH bidrar årligen med en halv miljon kronor vardera för att upprätthålla grundfunktionerna i centrumet. Det finns också en större donation som kommer CASE till del. Susanne Iwarsson innehar nämligen Maria och Seved Ribbings professur i äldrevård och gerontologi, finansierad av Ribbingska minnesfonden med en årlig donation på 3,5 miljoner kronor.
– Det är en fantastisk tillgång. De ska finansiera min professur och resten av det årliga donationsbeloppet använder jag enligt avtalet. Det ska alltid finnas minst en annan disputerad forskare anställd, i övrigt ska forskningen rymmas inom stiftelsens syfte, vilket min forskargrupp och CASE gör, berättar Susanne Iwarsson.
Eftersom donationen är löpande fick den ingå i de medel universitetet garanterade när CASE fick sitt ursprungliga anslag från Forte. På det viset har minnesfonden i högsta grad bidragit till uppbyggnaden av centrumet.
Merparten av forskningen inom CASE bedrivs inom forskargrupperna Aktivt och hälsosamt åldrande och Tillämpad gerontologi på institutionen för hälsovetenskaper, samt Äldreomsorgens vardag och villkor på Socialhögskolan. Lunds tekniska högskola representeras av avdelningarna Trafik och väg och Brandteknik vid institutionen för teknik och samhälle, Byggproduktion vid institutionen för bygg- och miljöteknologi, samt Certec på institutionen för designvetenskaper. Dessutom ingår alltså forskningsmiljön Äldrerätt vid juridiska institutionen.
Det innebär att CASE härbärgerar en mångfald av forskning – Lunds universitet listar mer än 20 projekt. Ett exempel är forskargruppen på Socialhögskolan som driver projektet Specialiserad omsorg för äldre med missbruk och komplexa behov. Där undersöker de olika typer av insatser för äldre personer med missbruk. Avdelningen för brandteknik har projektet Utrymning från byggnader i det åldrande samhället, som kopplar in äldreperspektivet.
Forskare från Certec driver ett projekt om universell utformning tillsammans med Funktionsrätt Sverige. Det handlar om att stärka kunskapen och skapa strategier för hur man bygger ett samhälle utifrån människors olika behov. Fokus ligger på utbildning, bostäder och arbete. Vid juridiska institutionen finns projekt om rättigheter för äldre i ett EU-perspektiv. Hur ser den fria rörligheten ut för den som flyttar mellan länder? Hur kan man utnyttja hemtjänst och vård, till exempel?
Ett stort, nyligen startat projekt är RELOC–AGE, som utforskar vad som avgör hur människor väljer att bo när de åldras. Både en registerstudie och en enkät- och intervjustudie ingår, såväl som utveckling och utvärdering av en webbaserad tjänst där äldre ska kunna få hjälp att planera sitt framtida boende.