Äldreforskningens nestor i Linköping
Med en karriär som spänner över tre decennier och flera forskningsområden är Elisabet Cedersund en riktig veteran inom äldre- och åldrandeforskningen. Ändå var…
– Just nu arbetar jag kliniskt med patienter med tandlossningssjukdom, men startar även upp nya studier som bland annat handlar om livsstilsfaktorer relaterade till parodontit – det avancerade stadiet av en tandköttsjukdom – och tandförlust och hur vi bäst kan hjälpa våra patienter att återfå och vidmakthålla en god oral hälsa.
Har du nytta av din forskarutbildning?
– Jag har absolut nytta av min forskarutbildning i min yrkesutövning. Att ha ett vetenskapligt förhållningssätt är viktigt även i det kliniska arbetet.
Saknar du doktorandtiden?
– Jag saknar människorna jag mötte under min forskarutbildning och känner att jag har fått ett viktigt nätverk av kollegor under den tiden.
Hur har du spridit dina resultat från avhandlingen?
– Resultaten har fått god spridning både nationellt och internationellt och bidrar till ett holistiskt multidisciplinärt synsätt på den äldre individen där den orala hälsans betydelse belyses ännu mer.
Har du fortsatta forskningsplaner?
– Jag vill i min fortsatta yrkesbana vara patientnära, både då jag värderar lämpliga behandlingar för den enskilda individen, men även då nya studier designas.
Avhandling: Peridontitis and cognitive decline among older individuals. Malmö universitet 2019.
En längre intervju i samband med avhandlingen publicerades i Äldre i centrum #4/19:
Med en karriär som spänner över tre decennier och flera forskningsområden är Elisabet Cedersund en riktig veteran inom äldre- och åldrandeforskningen. Ändå var…
Med nära tillgång till regionen och starka nätverk i sina ägarkommuner i nordvästra Stockholms län, har FOU nu en god plattform för att…
Äldre personer får sällan psykologisk behandling. I stället får de mediciner för att dämpa depression eller nedstämdhet. Det hoppas forskaren och överläkaren Mattias…