Även vård- och omsorgspersonalen är en intressant grupp för forskningen, särskilt hur de har arbetat under krisen. Erika Wall, docent i sociologi och lektor i rehabiliteringsvetenskap vid Mittuniversitetet, leder en intervjustudie där personalen ska få berätta om den senaste arbetsdagen i detalj. Omkring trettio läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer att delta.
– Förhoppningsvis kan vi identifiera vilka behov som finns hos verksamheterna vi intervjuar, och ta lärdom av det som framkommer, säger Erika Wall.
Datainsamlingen är bara påbörjad, men redan efter de första intervjuerna märks det att det finns vissa vårdetiska dilemman som återkommer. En av dem är relationen mellan sjukvården och anhöriga. Personalen har uppgett att det är svårt att veta hur de ska möjliggöra kontakter mellan patienter eller äldre som bor på boenden och deras anhöriga.
– Ett annat mönster, som kanske inte direkt är kopplat till coronapandemin, är att det finns en frustation hos vårdpersonalen. De berättar till exempel att de hoppas att samhället äntligen ser hur underfinansierad vården är och har varit i många år, säger Erika Wall.
För henne har svårigheterna snarare varit att fördela arbetstiden eftersom hon fortfarande undervisar. Hon berättar att det blir en del övertid, men att få belysa vård- och omsorgspersonalens arbete är viktigare än att tänka på några extra timmars arbete. Erika Wall hoppas vara klar med enkla analyser och sammanfattningar före sommaren – precis som många andra.
Men vilken effekt har coronapandemin på äldres tillit till den egna förmågan att hantera kriser? Det ska Gabriella Sandstig, universitetslektor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet, undersöka med hjälp av en enkätundersökning och ett experiment. Hennes projekt ska undersöka hur man bäst kommunicerar risker innan en kris har blossat upp.
– Riskkommunikation är att man i ett tidigt skede vill nå ut och rikta insatser till dem som är mest utsatta. Problemet är att man lätt kan dra alla i riskgruppen, exempelvis äldre, över en kam och förstärka stereotypiska föreställningar. Det finns ett antagande om att de då känner sig ännu mer hjälplösa och ensamma än vad de faktiskt är, säger Gabriella Sandstig.
Det kan också leda till diskriminering inom åldersgrupperna, det vill säga att äldre personer diskriminerar och har stereotypa föreställningar om varandra. Man ser andra i samma grupp som mindre handlingskraftiga och med sämre hälsa.
– Det är viktigt att se hur riskkommunikation påverkar människor och deras sätt att hantera kriser. Särskilt viktigt är det för personer som pekas ut som riskgrupper, till exempel under coronapandemin, för att stärka deras tankar om sig själva och sina förmågor, säger Gabriella Sandstig.
Alla fyra projektledare uppger att det har varit en kort startsträcka från uppstart till datainsamling, en process som vanligtvis kan ta flera månader och upp emot ett år. På bara två till tre månader har projekt gått från idéstadium till implementering eller datainsamling. Det har dessutom varit ovanligt smidigt eftersom forskningsprojekt med fokus på coronaviruset prioriteras av både Etikprövningsmyndigheten och olika finansiärer.
Även om många av projektledarna inte har hunnit ansöka om Vetenskapsrådets och Wallenbergsstiftelsernas anslag, har de flesta institutioner haft resurser för att snabbt lägga om arbetet.
På BMC i Lund har utmaningen varit att samordna arbetet mellan de olika personalgrupperna. Kommunikationen har också försvårats av att man inte har kunnat hålla fysiska möten. Däremot tycker Mattias Collin att det nu känns särskilt meningsfullt att gå till jobbet.
– Vi tycker alltid att infektionsforskning är relevant, men just nu är det kanske lite extra betydelsefullt. Vi hoppas att vi kanske är en del i att bekämpa covid-19. Många drabbas och det slår hårt mot ekonomin, men det är intressant att få studera immunförsvaret så att man kan hantera sjukdomar som coronaviruset ännu bättre i framtiden, säger han.
För Gabriella Sandstig har uppstarten inte varit särskilt svår, utan ganska enkelt och ovanligt effektiv. Hon har upplevt ett stort stöd och en generositet inom forskarvärlden, särskilt med kunskapsutbyte.
– Alla kämpar verkligen för att forskningen ska bli så bra som möjligt eftersom coronakrisen är något som drabbar hela samhället. Det är just aktualiteten som gör det så viktigt att fånga upp och initiera forskning om coronaviruset utifrån alla möjliga samhällsaspekter. Jag har bara upplevt stöd och det är härligt att veta att många andra också tycker att det är viktigt att komma igång med forskning snabbt, säger hon.