Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon
Foto: In-press photography

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Rec.
Recension

Sociala problem efter 65  –  socialt ­förebyggande arbete på nya arenor
Hanna Mac Innes, Helena Bjurbäck och Jörgen Lundälv
Studentlitteratur, 2024

 

 

Sociala problem upphör inte efter 65. Boken Sociala problem efter 65 av Hanna Mac Innes, Helena Bjurbäck och Jörgen Lundälv ger exempel på problem som kan följa med individer genom livet och synliggör även nya som kan debutera i hög ålder.

En intresseväckande inledningsdel möter läsaren. En återkommande liten figurkarta blir också ett hjälpverktyg i läsningen, då den visar var läsaren befinner sig i relation till den innehållsliga problematiseringen. Läsaren kan direkt känna sig inbjuden att vara del av ett viktigt och växande område inom det sociala arbetet med äldre.

Den första delen av boken ägnas åt att skissa problembilden om växande sociala problem bland äldre. Den andra delen fokuserar på det sociala arbetets nya arenor, om uppgift och arbete nu och framåt.

Det faktum att social utsatthet kan vara ackumulerande, att en typ av utsatthet leder till ökad sannolikhet för annan typ av utsatthet, lyfts och illustreras på ett pedagogiskt sätt. Som läsare får du tidigt med dig grundläggande förståelse för hur livet före 65 påverkar livet efter 65. Första delen av boken innehåller en sammanfattande slutsats, där författarna konstaterar att socialarbetare behöver förstå den bredd av sociala problem som finns hos den äldre befolkningen.

Kapitel två visar vilka svårigheter som kan uppstå på individnivå för socialt utsatta äldre, liksom vilka utmaningar som finns för social­arbetare i möten med utsatta. Kapitlet utgörs av kortfattade fallbeskrivningar, där bokens inledande problemingångar och förståelsegrunder tillämpas.

Författarna aktualiserar på ett tydligt sätt den ödmjukhet och förståelse som behövs, när det uppstår svårigheter i olika situationer. Det är ingen självklar kunskap hos äldre att kunna ta kontakt med hjälp och stödsystem, utan ett ansvar som ökar hos socialarbetarna i takt med att fokus förskjuts mot ett mer förebyggande socialt arbete.

Socialarbetares skyldighet att aktivt arbeta för att äldre människor, trots varierande förutsättningar, ska få del av det stöd som finns, är i fokus i kapitel tre. Författarna understryker att äldre personer, precis som alla andra, ska ha tillgång till välfärd för social trygghet och fysisk och psykisk hälsa, oavsett för­måga att känna till och aktivt tillvarata dessa rättigheter. De riktar uppmärksamheten mot att socialt arbete ska verka för äldre personers rättigheter, och författarna gör förtjänstfullt kopplingar till mänskliga rättigheter.

Kortare faktarutor och tips på vidare läsning är berikande inslag, liksom konkretiseringar, vilket förenklar läsningen, trots problemområdets komplexitet. Förslag på konstruktiva och ­viktiga diskussionsfrågor avslutar kapitel tre.

Del två av boken bjuder läsaren på yrkes­verksamma röster inom olika sektorer på såväl kommunal och regional, som statlig nivå. De som intervjuas på kommunal nivå är verksamma inom budget- och skuldrådgivning samt överförmyndare som utreder behov av god man och förvaltare. På regional nivå förs samtal med kuratorer vid en äldrepsykiatrisk mottagning. Den statliga nivån representeras av verksamhetsutvecklare vid Pensionsmyndigheten.

Den övergripande frågan i kapitel fyra är vilka som kan tänkas ingå i det sociala arbetet för äldre människor. En viktig poäng är att socialt arbete med äldre är mycket mer än äldre­omsorg. Sociala problem är aldrig endimensionella, vilket kräver ökad samverkan och kunskap ­hos socialarbetare om de olika myndigheternas arbete kring äldre.

Det handlar om välkända arenor och verksamhetsområden som behöver informera varandra och på allvar intressera sig för äldre människors livsvillkor och eventuella utsatthet i välfärdssamhället. Enbart då kan alla människors rättigheter värnas.

Med siktet riktat mot framtida socialt arbete, bjuder femte kapitlet på nyanserande perspektiv att ha med sig i det praktiska sociala arbetet. Den konstruktiva tonen är en trogen följeslagare genom hela boken, där även tabeller och illustrationer gör framtidens utmaningar mer överblickbara.

Som läsare bjuds du aktivt in att diskutera och problematisera framtidens multi­sociala arbete med äldre på individ-, grupp- och samhällsnivå, vilket är både välkommet och nödvändigt. Det sista kapitlet ägnas åt akademins ansvar för socialt arbete med äldre.

Detta avslutande avsnitt är kortfattat, men tar ändå upp både utmaningar och möjligheter med forskning, utbildning och socialpolitik och berör såväl forskare, lärare, tjänstepersoner och äldre personer, som politiskt och demokratiskt intresserade medborgare i alla åldrar.

Boken i sin helhet är ett mycket välkommet tillskott i samtalen och i bokhyllan hos alla socio­nomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare inom en mängd olika verksamheter på olika nivåer.

Sammantaget ger boken lättillgänglig inspiration och en nyanserad överblick av vad socialt arbete med äldre kan vara, utan att värja för de svåra sociala problembilder och samhällsutmaningar som vi alla står inför.

Fler lästips

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

En kultur för lärande i äldreomsorgen

Hur vänder du ett möte där det saknas struktur, ansvar, förberedelse och engagemang i arbetsgruppen? Boken Ledarskap inom ­äldreomsorg vill ge ledare stöd…

Försoning när livet flyktar

Lisa Ridzéns roman om den åldrande Bo och hans hund belyser dilemman för hemtjänst, anhöriga och den äldre själv. Samtidigt är det en…