Hur gick det sen, Heidi Hagerman…

...som 2019 disputerade med en avhandling om första linjens chefer och deras personal inom äldreomsorgen.

– Jag arbetar som universitetslektor på Linnéuniversitetet i Kalmar, med forskning och undervisning på sjuk­sköterskeprogrammet.

– Forskarutbildningen ger en kunskap som man bär med sig i det dagliga livet. Att ha en nyfikenhet inför ny kunskap och att vara källkritisk. I undervisningen kan jag knyta an till forskning och i forskningen använder jag ständigt dessa kunskaper.

Hur har du spridit dina resultat från avhandlingen?
– Det var många intervjuer förra hösten med olika tidningar och föreningar. Jag har även bidragit med en del i en skrift kring ledarskap och strukturella förutsättningar inom demensvården.
– Jag samarbetar med föreningen Gott ledarskap i demensvården och deltar i nätverksträffar där jag presenterar forskning och får träffa verksamhetschefer inom äldreomsorgen. Jag har även haft en workshop med en kommun där vi diskuterade hur man skulle kunna arbeta för att stärka de strukturella förutsättningarna inom deras verksamhet.

Saknar du doktorandtiden?
– Jag saknar mina doktorandkollegor men annars är det mest skönt att vara klar med studierna.

Har du fortsatta forskningsplaner?
– Här på Linnéuniversitetet ingår jag i en forskargrupp som studerar nära vård och kontinuitet i vården av kroniskt sjuka äldre personer.

Ser du dig, som yrkesperson, som forskare i första hand?
– Jag ser mig mest som en lärare som även håller på med forskning.

Avhandling: Working life among first-line managers and their subordinates in elderly care: An empowerment perspective, Uppsala universitet 2019. En längre intervju i samband med avhandlingen publicerades i #3/19.

Fler porträtt

Han har full koll på pensionsåldern

Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar han på så länge hälsan håller.

Porträttbild på en man

Sjukstugorna– en modell för nära vård

I norra Norrlands inland är det långt till sjukhus. Där läggs multisjuka ­äldre ofta in på den lokala sjukstugan i stället. Mante Hedman har undersökt sjukstugornas roll i vården och lokalsamhället.

Äldreforskningens nestor i Linköping

Med en karriär som spänner över tre decennier och flera forskningsområden är Elisabet Cedersund en riktig veteran inom äldre- och åldrandeforskningen. Ändå var det inte självklart att hon skulle bli forskare.