Hur gick det sen, Heidi Hagerman…

...som 2019 disputerade med en avhandling om första linjens chefer och deras personal inom äldreomsorgen.

– Jag arbetar som universitetslektor på Linnéuniversitetet i Kalmar, med forskning och undervisning på sjuk­sköterskeprogrammet.

– Forskarutbildningen ger en kunskap som man bär med sig i det dagliga livet. Att ha en nyfikenhet inför ny kunskap och att vara källkritisk. I undervisningen kan jag knyta an till forskning och i forskningen använder jag ständigt dessa kunskaper.

Hur har du spridit dina resultat från avhandlingen?
– Det var många intervjuer förra hösten med olika tidningar och föreningar. Jag har även bidragit med en del i en skrift kring ledarskap och strukturella förutsättningar inom demensvården.
– Jag samarbetar med föreningen Gott ledarskap i demensvården och deltar i nätverksträffar där jag presenterar forskning och får träffa verksamhetschefer inom äldreomsorgen. Jag har även haft en workshop med en kommun där vi diskuterade hur man skulle kunna arbeta för att stärka de strukturella förutsättningarna inom deras verksamhet.

Saknar du doktorandtiden?
– Jag saknar mina doktorandkollegor men annars är det mest skönt att vara klar med studierna.

Har du fortsatta forskningsplaner?
– Här på Linnéuniversitetet ingår jag i en forskargrupp som studerar nära vård och kontinuitet i vården av kroniskt sjuka äldre personer.

Ser du dig, som yrkesperson, som forskare i första hand?
– Jag ser mig mest som en lärare som även håller på med forskning.

Avhandling: Working life among first-line managers and their subordinates in elderly care: An empowerment perspective, Uppsala universitet 2019. En längre intervju i samband med avhandlingen publicerades i #3/19.

Fler porträtt

Äldre exkluderas från teknikutvecklingen

Många företag påstår att de involverar äldre i utvecklingsarbetet för att få fram mer anpassad teknik. Det kan dock betyda många saker och påverkar inte nödvändigtvis slutresultatet. Det visar Björn Fischers avhandling om äldres deltagande i utveckling av nya produkter…

Från sjuksköterska till professor

Joakim Öhlén är verksam inom vården i olika roller sedan länge. Under dessa 30 år har han personligen sett hur den palliativa vården har förbättrats och kunskapen om den har ökat. Men det finns tecken på att vi fortfarande har…

Nyfikenhet är Nestors drivkraft

Nestor FoU-center verkar för äldres livskvalitet genom att stötta och samverka med kommunerna på Södertörn och i Region Stockholm.