Hur gick det sen Isabelle Hansson…

...som hösten 2019 disputerade med en avhandling om hur övergången till pensionärs­livet påverkar ens livstillfredsställelse.

Efter disputationen har Isabelle Hansson fortsatt inom samma områden – med några nya inslag i vardagen.

– Jag driver två forskningsprojekt som handlar om effekterna av ett förlängt respektive fortsatt arbete efter pensionering och är även biträdande kursledare för en multidisciplinär doktorandkurs om åldrande.

– Jag trivs väldigt bra, och doktorandtiden, även om det var en speciell period med en stark gemenskap, är inte något jag saknar just nu. Jag har fortfarande kontakt med många doktorandkollegor så det är lite som att den tiden fortfarande lever kvar inom mig.

Skulle du kunna tänka dig ytterligare en avhandling?

– Kanske. Det var en oerhört lärorik period och en unik möjlighet att fördjupa sig inom ett område. Samtidigt tycker jag att jag fortfarande har den möjligheten, men det är ingenting som jag funderar över just nu.

Hur har dina resultat från avhandlingen spridits?

– De har publicerats i vetenskapliga tidskrifter och uppmärksammats i medier. Jag har också hållit föreläsningar och skrivit rapporter om resultaten.

Var ser du dig själv om fem år?

– Svårt att säga. Jag trivs jättebra där jag är och det finns fortfarande mycket att nysta i och så många obesvarade frågor. En sak jag vill undersöka är vilka förutsättningar vi har att fortsätta arbeta högre upp i åldrarna och hur vi kan möjliggöra ett hållbart arbetsliv – för alla.

Ref.
AVHANDLING MED MERA

Isabelle Hansson (2019). Retirement and life satisfaction: A resource-based dynamic perspective. Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet 2019.

En längre intervju i samband med avhandlingen publicerades i artikeln Pensionering är ingen livskris.

Fler porträtt

Porträttbild på en man

Sjukstugorna– en modell för nära vård

I norra Norrlands inland är det långt till sjukhus. Där läggs multisjuka ­äldre ofta in på den lokala sjukstugan i stället. Mante Hedman har undersökt sjukstugornas roll i vården och lokalsamhället.

Äldreforskningens nestor i Linköping

Med en karriär som spänner över tre decennier och flera forskningsområden är Elisabet Cedersund en riktig veteran inom äldre- och åldrandeforskningen. Ändå var det inte självklart att hon skulle bli forskare.

Tre medarbetare från FOU nu framför en vägg

Utveckling här och nu

Med nära tillgång till regionen och starka nätverk i sina ägarkommuner i nordvästra Stockholms län, har FOU nu en god plattform för att bidra till utveckling av verksamheter med inriktning på äldre och funktionsnedsättning. Genom att leda processer snarare än…