Till skillnad från många andra av landets lärosäten, saknar Uppsala universitet en större forskningsmiljö för äldre- och åldrandestudier. Här finns flera intressanta projekt, till exempel vid kulturgeografiska institutionen, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och sociologiska institutionen, men alltså inte riktigt den samlande ansatsen.
För två år sedan beviljades dock en grupp forskare vid nationalekonomiska institutionen, statsvetenskapliga institutionen och institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, ett anslag på nästan 18 miljoner kronor till stöd för forskningsmiljön Åldrande migranter, arbetsmarknaden och välfärdsstaten fram till och med 2024.
Olof Åslund är projektledare för Åldrande migranter. Han berättar att det finns ganska mycket forskning kring utlandsföddas inträde på arbetsmarknaden. Vad gör att vissa får ett arbete och lyckas etablera sig, och vilka faktorer påverkar det? Det är en fråga som inte minst politiken vill ha svar på.
– Däremot finns det betydligt mindre om utträdet från arbetsmarknaden. Om en stor andel av befolkningen har bakgrund i, eller starka kopplingar till, andra delar av världen – vad innebär det för hur arbetsmarknaden fungerar, vad innebär det för välfärds- och pensionssystemen? Och hur ska man utforma system som ger folk med mer varierande livsprofiler ett rimligt stöd, säger han.
Det är helt enkelt stor skillnad på att utforma ett stödsystem i ett samhälle där nästan alla föds, växer upp, lever sitt liv och pensioneras i en och samma kontext, och att göra det när folk migrerar i en mycket större utsträckning och har kvar band och preferenser till andra delar av världen.
Olof Åslund själv har en bakgrund som både forskare och generaldirektör på IFAU. Med sig i Åldrande migranter, arbetsmarknaden och välfärdsstaten har han Lisa Laun från IFAU och Joakim Palme och Axel Cronert från statsvetenskapen. Av dem har Lisa Laun tidigare arbetat med frågor kring äldre personer, till exempel om pensionssystem, både ur ett internationellt perspektiv och hur olika faktorer påverkar hur länge vi arbetar. Joakim Palme har en bakgrund inom sociologin och har forskat mycket kring välfärdssystemen, bland annat om äldre personer och pensioner.
– Alltid när man söker miljöstöd så ska man sätta ihop en ny grupp. Det här är verkligen en ny grupp och vi ser tydliga synergier i konstellationen. Vi befinner oss också i ett större sammanhang här, säger Olof Åslund.
En del av detta sammanhang utgörs av Uppsala immigration lab, en i första hand femårig satsning som samlar forskare kring frågor om migration och arbetsliv.
– Den satsningen är i sin tur en del av en större och väldigt aktiv, men också ganska utspridd miljö, inriktad på kvantitativ samhällsvetenskaplig forskning i frågor kopplade till immigration och integration. Det är nationalekonomiska institutionen, IFAU, Institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, det är statsvetenskapliga institutionen och kulturgeografiska institutionen. Det pågår väldigt mycket här och det finns starka kopplingar både mellan personer, organisationer och projekt.
Olof Åslund beskriver efterfrågan på kunskap och underlag kopplat till etablering och integration som nästan oändlig. Själv har han sneglat på internationella förebilder, exempelvis Immigration policy lab vid Stanford university, som ligger långt fram i att utveckla nya metoder för sitt arbete.
– Man bedriver forskning som är policyrelevant, organiserar sig så att man kan få ut mer av resurserna och komma på nya kreativa idéer i samarbete med den omgivande världen, och man utnyttjar möjligheter att få tillgång till data eller genomföra försöksverksamhet.
Arbetet med Åldrande migranter, arbetsmarknaden och välfärdsstaten inleddes under 2019, sedan kom coronapandemin väldigt olägligt. Forskarna hann bara hålla någon enstaka workshop innan allt stängdes ner. Men självklart har arbetet inte stått stilla ändå. Inledningsvis hade man assistenter anställda för att hantera stora mängder data och nu har forskargruppen växt med tre doktorander i statsvetenskap och en i nationalekonomi.
– Tanken är att det ska bli en grupp för doktorander och juniora forskare. Sedan hann vi börja lite med att ha utbyten med utomstående forskare som arbetar med relaterade frågor. Det har varit vilande men där är vi på väg att sparka igång igen.
Än så länge har de inte haft så mycket kontakt med gerontologer och andra äldre- och åldrandeforskare på Uppsala universitet, men det kan bli aktuellt i framtiden.
– Vi ser definitivt framför oss att vi till exempel ska ha bredare workshoppar också. Inom Uppsala immigration lab försöker vi sondera Uppsalamiljöns andra discipliner, där man håller på med relaterade frågor. Vi har, eller diskuterar, samarbeten med psykologer, medicinare och socialmedicinare, så det är ju naturligt att tänka åt det hållet också.