Patientrum på sjukhus och mottagningar för rehabilitering är några exempel på så kallade vårdmiljöer. För många är den mentala bilden av dessa vårdmiljöer ganska enformig. Vita och gulbleka väggar, vinylgolv, enkla möbler i trä eller plast med enfärgade dynor. De är också alltid sparsamt inredda. Och i ärlighetens namn rätt deprimerade.
Men det har inte alltid varit så. Sjuksköterskan och statistikern Florence Nightingale levde på 1800-talet och hade idéer om att miljöns utformning hade betydelse för patienternas välbefinnande. Hon förespråkade framför allt ljus, frisk luft och estetik.
I dag är forskning om miljöernas utformning och betydelse för patienters välmående ett växande fält internationellt. I Sverige har vi Marie Elf, professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, som är en aktiv forskare inom området vårdmiljö. Hon har forskat mycket på hur miljön kan hjälpa personer som har drabbats av stroke och äldre personer i deras rehabilitering.
– Inom rehabilitering pratar man mycket om att personer ska återfå en så optimal fysisk funktion som möjligt för att självständigt klara sitt dagliga liv. Då handlar det inte bara om att återfå funktionen i en hand eller en annan kroppsdel, utan också att man kan vara delaktig i samhället. Jag har särskilt undersökt hur man kan fortsätta rehabilitering utanför sjukhus eller vårdcentraler, till exempel i hemmet.
För att möjliggöra rehabilitering i hemmet är det viktigt att tänka på design och urformning, berättar Marie Elf och använder termer och begrepp som tillhör arkitekturen. Det gör hon av den enkla anledningen att hon inte doktorerade i vårdvetenskap, utan i just arkitektur. Marie Elf är alltså en tvärvetenskaplig forskare som kombinerar två väldigt olika forskningsområden.
Marie Elf började sin karriär som sjuksköterska och tog sjuksköterskeexamen på 1990-talet. Då hade hon ingen tanke på att bli forskare och var bland de sista personerna som gick sjuksköterskeutbildningen innan den utökades med ett år, och inkluderade en kandidatexamen.
– I och med att vi var den sista kullen, visste jag att det någon gång i framtiden skulle den akademiska biten krävas av mig för att jag skulle kunna få jobb. Så jag sökte till en kombinerad utbildning på Uppsala universitet där jag fick både en kandidat- och magisterexamen inom vårdvetenskap.
Under sin tid i Uppsala arbetade Marie Elf, parallellt med studierna, som sjuksköterska på en avdelning för patienter med blodcancer. Avdelningen hade precis börjat arbetet att erbjuda cytostatikabehandling i patienternas hem, vilket inspirerade Marie Elf till att genomföra en studie där hon intervjuade patienter om hur de upplevde den nya behandlingen.
Efter studien blev hon rekommenderad av sina kursledare att söka till en doktorandutbildning i omvårdnad under ledning av Per-Olow Sjödén, en av Sveriges första professorer i omvårdnad. Och hon blev antagen.
Men doktorandutbildningen blev kortvarig. Marie Elf fick flera barn under en kort period och det blev allt svårare att balansera studierna och privatlivet. Hon förklarar att doktorandtjänster såg väldigt annorlunda ut på 1990-talet.
– I dag när man blir inskriven som doktorand måste fyra års studier redan vara finansierade, och hela vägen fram till sin disputation har man kurser som man går. Allt är väldigt reglerat och strukturerat. Under min tid som doktorand plockade vi ihop vår utbildning och finansierade den på alla möjliga sätt. Ibland fick jag 30 000 kronor här och 10 000 kronor där. Det gick inte att överleva på, så jag tog
en paus.
I stället började Marie Elf arbeta på Dalarnas forskningsråd som projektstödjare för personer som genomförde projekt inom det dåvarande landstinget. En dag kom en professor från Chalmers tekniska högskola tillsammans med en chef på fastighetsavdelningen på besök. De ville studera hur man på bästa sätt kunde planera och arbeta för att skapa de bästa vårdmiljöerna.
I det arbetet ville de inkludera en vårdvetare i en doktorandtjänst. Marie Elfs chef föreslog att hon skulle söka tjänsten.
– Jag sa nej flera gånger, medger hon och skrattar.
– Jag tänkte ”Vad ska jag göra på Chalmers? Nej, tack”. Men min chef insisterade och undrade varför jag tackade nej till en helt betald utbildning.
Hans poäng var att ingen kommer att fundera över varför en vårdvetare har en doktorsexamen i arkitektur och se det som en nackdel – det kommer bara bli allt vanligare med tvärvetenskaplig forskning.
År 2000 sökte hon tjänsten som doktorand vid sektionen för arkitektur och blev antagen. Fem år senare lade Marie Elf fram sin avhandling med titeln Modelling of care processes – the use of simulation models for the design of health care environments som undersökte den fysiska vårdmiljön på strokeenheter.
Åren på Chalmers tekniska högskola beskriver hon som någorlunda utmanande. Dels för att det var en mansdominerad miljö på den tiden, dels för att det är en institution som funnits länge, vilket gör att det finns egna forskningstraditioner.
– Arkitektforskarna där hade sina egna metoder, medan jag hade helt andra metoder från vårdvetenskapen. Det tog ett tag för mig att bli varm i kläderna. Om jag hade velat göra det enkelt för mig själv skulle jag ha forskat i min gamla bana med cytostatikabehandling i hemmet. Men det gjorde jag inte, jag kämpade mig igenom åren på Chalmers tekniska högskola, säger hon och skrattar.
Nu i efterhand ångrar sig Marie Elf inte alls, även om det till en början var svårt att förklara vad hon forskade om, särskilt när det var dags att söka finansiering.
– Till exempel Forte kunde säga ”Du har sökt pengar för vårdvetenskap, men det där projektet handlar om arkitektur”, vice versa.