Titt på virtuell verklighet
Välfärdsteknologi är ett växande forskningsområde. På Måsta ängs äldreboende i Eskilstuna genomförs i höst en studie med fokus på hur man kan förbättra välbefinnandet för äldre med demens med hjälp av VR-teknik.
Det har varit en ganska stressig dag för Camilla Wieweg på Måsta ängs avdelning sex.
– Just den här helgen har varit extra hektisk. Det är många ur personalen som har varit tvungna att stanna hemma på grund av personliga orsaker så just nu är det bara jag som är här, säger hon.
Camilla Wieweg har jobbat som undersköterska och mentalskötare i ungefär nio år på Måsta ängs äldreboende och skämtar om att 2010 kom både hon och byggnaden på plats samtidigt. Men i år kan hon och två andra kollegor lägga till ytterligare en arbetstitel: VR-ansvarig. Camilla Wieweg kommer att vara en central del av forskningsgruppen och bland annat rekrytera deltagare till VR-studien.
– Jag hade en person på min avdelning som jag tyckte skulle passa bra till studien, men tyvärr har han nyligen hamnat i en svacka. Det är svårt att genomföra studier på personer med demens. De är så föränderliga och kan gå från att ha varit stabila i flera år till att plötsligt vara väldigt oroliga, vilket är precis det som har hänt med den här patienten, säger hon.
Sammanlagt kan personalen på boendet som kommer att arbeta med VR-projektet förvänta sig tre timmar mer arbete i veckan, enligt den ansvariga för studien Annelie Gusdals beräkningar. Men det verkar inte bekymra Camilla Wieweg. Hon ser snarare fram emot att börja med arbetet.
– Det ska bli oerhört spännande. Den andra liknande studien som gjordes här gav bra resultat och de äldre mådde bättre, säger hon.
Studien som hon hänvisar till är ett liknande projekt från förra året, men med en elektronisk gungstol som intervention i stället för VR-utrustningen.
Annelie Gusdal är förvånad över hur positivt inställda personalen är till projektet.
– Det är mycket logistik kring det. De kommer att jobba med rullande scheman både på vardagar och helger. Både de tre VR-ansvariga och de tre kontaktpersonerna tycker att det är jättekul. I och med att de såg bra resultat i gungstolsstudien så känns det värt för dem, säger hon.
Något som Camilla Wieweg instämmer i.
– Det kommer att vara lite stressigt och det kommer att vara svårt att helt genomföra studien, men extra arbetstid gör inget så länge de äldre mår bra i slutändan, säger hon.
Välfärdsteknologi är ett växande forskningsområde. På Måsta ängs äldreboende i Eskilstuna genomförs i höst en studie med fokus på hur man kan förbättra välbefinnandet för äldre med demens med hjälp av VR-teknik.