Kampsport mot fallen

Varje år skadas cirka 270 000 personer i fallolyckor. De flesta av dem är äldre. Nu pågår ett annorlunda forskningsprojekt som genom judoträning försöker minska skadorna vid fall.

Det står sex äldre kvinnor i den stora träningslokalen, tillsammans med två instruktörer som är klädda i vita judokläder. Golvet är täckt med tjocka, röda mattor. De fjädrar lite och är till för att utmana balansen. En av kvinnorna studsar lite lätt på mattan. Hon berättar att hon är ivrig att sätta igång.

– Jag har varit här en gång förut på ett annat introduktionspass, men det var så kul och givande att jag kom hit igen, säger hon.

Hon är här för att delta i en speciellt framtagen kurs som heter Judo4balance. Det tränings- och forskningsprojekt som kursen är en del av har som mål att förebygga och minska skadorna vid fallolyckor. En del av projektet är särskilt inriktat på äldre personer, vilket är den grupp som ofta drabbas allvarligast av fallskador.

Det är 16 personer som har anmält sig till dagens introduktionspass.

– Förra gången i tisdags var det tolv, tror jag. Det kan bli trångt på golvet om alla dyker upp. Det har hänt att vi någon gång sedan starten i januari har haft 20 personer på plats samtidigt. Intresset har varit stort för projektet, säger Julia Hamilton, judoinstruktör med svart bälte och konceptutvecklare för Judo4balance.

Varje år skadas 270 000 personer och cirka 1 600 dör på grund av fallolyckor. Allra värst drabbade är gruppen över 65 år, där fyra personer dagligen omkommer och 70 000 varje år behöver uppsöka sjukhusvård. Det är ett stort problem som kostar samhället cirka 25 miljarder kronor årligen.

– Med stigande ålder försämras vår balans, musklerna blir långsammare och svagare. Det gör att kroppen inte hinner reagera om något plötsligt händer och då har vi lättare att skada oss vid fall. Många som varit med om en fallolycka vittnar om hur rädslan för att falla igen begränsar deras liv, säger Julia Hamilton.

Men det är inte enbart äldre som drabbas utan även folk i arbetslivet. Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan i Sverige. Även hälften av alla barn under 15 år faller någon gång under sin uppväxt och skadar sig så allvarligt att de måste söka vård.

Judo4balance för äldre är ett samarbete mellan Svenska judoförbundet, Högskolan Dalarna och FoU Sörmland. Judoförbundet står för lokaler och utbildningen av instruktörer, medan högskolan är huvudman för projektet och tillsammans med FoU Sörmland står för forskningen bakom träningsprogrammet. Programmet har arbetats fram av en grupp läkare, forskare och fysio- och arbetsterapeuter som alla har svart bälte i judo.

– Jag har tidigare arbetat med judoförbundet i ett annat sammanhang så när det börjades pratas om fall­olyckor var den gemensamma tanken att vi skulle följa upp det vetenskapligt och systematiskt, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna och en av dem som tog fram projektet.

Men man ska vara försiktig med att koppla judo som tävlingsform till Judo4balance-programmet. Det speciella träningsprogrammet har enbart lånat pedagogiken från judo, det vill säga hur man kan träna balans, explosiv styrka och fallkompetens.

– Det första man lär sig när man börjar på judo är hur man ska falla utan att göra sig illa. Jiujitsu lär ut liknande fallteknik som judo, men en annan fördel är att det finns judoklubbar över hela landet, säger Michail Tonkonogi.

Just nu deltar cirka 200 personer över 65 år i forskningsdelen av det speciellt framtagna träningsprogrammet. En gång i veckan i tolv veckor ska de få träna balans, styrka och fallteknik för att i framtiden förhoppningsvis kunna falla rätt om olyckan är framme. Dessutom finns det ytterligare ett moment som deltagarna kommer att behöva öva på: att inte vara rädda för att falla.

– Om man är rädd för att falla så är det nästan ett kvitto på att man kommer att falla. Kan man, genom att stärka människor fysiskt, göra dem trygga så att de faller utan att skada sig och på så sätt minska rädslan? Det är det vi vill ta reda på, säger Michail Tonkonogi.

Förutom att redovisa träningsprogrammets effekt vetenskapligt vill han också ändra tanke­banorna kring fallförebyggande arbete. Enligt honom ska man inte behöva ta bort mattor eller träna upp en persons syn för att öka säkerheten i hemmen – man ska i stället arbeta mer med människor själva.

– Det klassiska sättet att tänka på är att man ska förebygga själva fallet. Om man ska jämföra med att till exempel förebygga drunkningsolyckor. För 200 år sedan tänkte man att det viktigaste var att man inte ramlar i vatten, men i dag bygger vi inte staket runt varje vattendrag – vi lär i stället folk att simma. Det är nog så man måste tänka gällande fallförebyggande arbete också, säger Michail Tonkonogi.

För två år sedan genomförde Michail Tonkonogi två pilotstudier för att se om Judo4balance-projektet ens var genomförbart. Trots att syftet med pilotstudierna inte var att undersöka om fallträningen gav någon effekt så kunde en positiv förändring ses.

– De äldre som inte vågade sätta eller lägga sig ner på golvet vågade göra kullerbyttor efter tio sessioner, vilket är en kort tid. Det är ganska otroligt hur de byggt upp sin styrka. När tiden för pilotstudierna var över ville majoriteten av dem fortsätta träna, vilket var oväntat men roligt att höra. Men vi får vänta på resultaten från de stora studierna som pågår nu, säger Michail Tonkonogi.

Instruktörerna för Judo4balance ska sedan tidigare ha blått eller högre graderat bälte i judo, minst en assisterande tränarlicens från Svenska judoförbundet och ha genomgått en speciell Judo4balance-utbildning som tagits fram av en konceptgrupp bestående av bland andra Michail Tonkonogi och Julia Hamilton. Allt eftersom får instruktörerna gå nya utbildningar för att uppdatera och upprätthålla sin kompetens, säger Michail Tonkonogi.

Tillsammans med kollegan Susanne Lundback ska Julia Hamilton introducera de nya deltagarna.

– I dag är det första passet, så deltagarna kommer att bekanta sig med programmets olika delar och göra ett fallfärdighetstest för att mäta deras fysiska förmåga. Det är viktigt för mig att titta på hur rörliga de är och vilken styrka de besitter i dagsläget för att kunna anpassa träningen, säger Julia Hamilton.

Det cirka 60 minuter långa introduktionspasset är indelat i olika faser där den första är en ordentlig och åldersanpassad uppvärmning.

– Nu ska ni alla få gå i en cirkel, men det ni ska tänka på är att ni endast ska gå med hjälp av utsidan av foten. Det kommer att kännas konstigt, men efter ett tag vänjer ni er. Uppvärmningen är till för att mjuka upp leder och muskler, instruerar Susanne Lundback.
Koncentrationen är på topp när deltagarna sätter igång, men ersätts snart av en lättsam atmosfär när de börjar skoja med varandra. ”Det är inte så lätt som det ser ut!” säger en av dem. ”Nej, och riktigt klok ser man inte ut att vara heller!” svarar en annan.

Uppvärmningen följs av balansträning där de får gå efter en linje med ökad svårighetsgrad. Sen är det dags för styrketräning och slutligen själva fallträningen.

– Man börjar med att öva sig på att falla bakåt eller åt sidan från en sittande ställning, det är det absolut enklaste. Så småningom ökar svårighetsgraden och i slutet ska man kunna falla från en stående ställning, säger Karin Strömqvist Bååthe, instruktör och projektledare för Judo4balance.

När fallträningen startar kommer koncentrationen hos deltagarna tillbaka. Trots att tre lager mattor skyddar dem från skador uttrycker några en viss nervositet inför dagens sista moment.

– Jag snubblade bara häromdagen när det var halt ute. Som tur var skadade jag mig inte, men känslan av att tappa kontrollen över sin kropp är otrevlig, säger en av deltagarna.

Armarna ska hållas nära kroppen och det viktigaste är att skydda huvudet genom att sätta hakan mot bröstet, instruerar Julia Hamilton.
Michail Tonkonogi berättar att i de senare passen täcker träningen även verkliga scenarion. Till exempel får deltagarna prova på att falla från en madrass eller snubbla på en person som ligger bakom.

– Judo4balance handlar i slutänden om att förbereda människor på verkliga situationer. Det som är viktigt är att falltekniken ska vara inbyggd i deras rörelsemönster. I en verklig situation har du aldrig tid att tänka på hur du faller och hur du ska ta emot dig själv. Då ska kroppen kunna agera på ren reflex och veta vad den ska göra, säger Michail Tonkonogi.

Gruppen som tränar med Julia Hamilton och Susanne Lundback är inte en del av själva forsknings­delen. Men samma träningsprogram som i studien bedrivs på olika judoklubbar runt om i Sverige.

– Just nu finns det flera hundra pensionärer runt om i landet som tränar Judo4balance. Vi vet redan att träningsprogrammet fungerar och då finns det ingen anledning att inte genomföra det. Man kan alltså träna redan nu, det är bara att kontakta sin lokala judoklubb för att se om de erbjuder kursen, säger Karin Strömqvist Bååthe.

En av deltagarna frågar varför kursen inte erbjuds i Täby och får svaret att judoklubben där precis har anslutit sig till projektet – och att många fler klubbar kommer att göra det.

Fler reportage

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Aktiviteter bästa receptet mot ohälsa

Många äldre personer känner sig ensamma, är isolerade hemma och mår psykiskt dåligt. I Skogås, söder om Stockholm, har kommun, region och civilsamhälle…

Teckenspråkig hemtjänst gör Barbro tryggare

I Sverige finns 10 000 personer som varit döva sedan barndomen och har svenskt teckenspråk som första språk. När de får behov av äldreomsorg…