Många seniorer med äldreomsorg känner sig ensamma. Det ingår i hemtjänstens uppgifter, utöver att tillgodose de basala behoven, att skapa möjligheter för en aktiv, meningsfull och social tillvaro för de seniorer de besöker. Trots det visar forskning på brister hos hemtjänsten, men med rätt stöd kan hemtjänsten ge de ensamma ett rikare liv i gemenskap med andra.
Med vårt forskningsprojekt vill vi utveckla kunskap och stöd för hemtjänsten för att de ska kunna förebygga och minska ensamhet bland äldre. Vi har intervjuat både seniorer och personal i hemtjänst samt arbetat tillsammans med dem i praktiska workshoppar. I samarbete med hemtjänstpersonalen skapade vi även nya arbetssätt.
Det framkom att både enskilda aktiviteter och gemensamma aktiviteter är viktiga för att seniorer ska trivas med sin sociala situation. Hemtjänstpersonalen har uppgett att de vill arbeta med socialt stöd, men att det råder olika syn på hur det bör gå till. I projektet har vi skapat arbetsmodellen Håll kontakten!, som kan guida hemtjänstpersonal i att upptäcka ensamhet, och initiera stöd för social delaktighet inom ramen för deras roll.
Genom intervjuer med seniorer har vi fått en uppfattning om hur de upplever ensamhet och social delaktighet relaterat till vilket stöd de får från hemtjänsten. Intervjuerna visade att:
- Seniorerna upplevde det som viktigt att få möjlighet att odla sina intressen och kunna planera aktiviteter utifrån egna behov.
- Majoriteten ansåg att det var värdefullt att vara en del av en social krets, där ens behov blir sedda och man får uppleva ömsesidighet och jämlikhet i det sociala mötet.
Hemtjänsten behöver därför främja en miljö som ser senioren som en individ med egna åsikter, och bedömer dem som värdefulla, samt att de prioriterar och stöttar sociala behov.
När vi intervjuade hemtjänstens medarbetare framkom att det fanns två olika sätt att se på seniorers ensamhetsproblematik och hemtjänstens möjligheter att stödja dem till social delaktighet.
- Behovet av sociala kontakter ansåg man å ena sidan vara varierat och personligt, på samma sätt som de såg sina egna sociala behov.
- Å andra sidan pratade man också om att seniorer har mindre och inte så specifika behov av gemenskap, att det behövdes små och likriktade insatser för att möta dem.
Oavsett vilket resonemang som användes var deltagarna engagerade och entusiastiska kring att stödja social delaktighet. Det var en fråga de ansåg var viktig. Dock pekar resultaten på att de olika sätten att resonera gav olika, och delvis motsatta synsätt på hur man skulle genomföra ett sådant stöd.