Men svensk strokevård brister i jämlikhet. Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 från Sveriges kommuner och landsting, skl, visar att tiden till akutbehandling med trombolys fördubblas om du bor på fel ställe, och att färre än hälften av landstingen når upp till Socialstyrelsens mål.
– När någon drabbas av en blodpropp i hjärnan är det viktigt att så snabbt som möjligt avlägsna proppen för att begränsa skadan på hjärnan. Trombolys är en fantastisk metod som kan rädda liv, men det är oroväckande att tiden till behandling varierar så kraftigt på olika håll i landet, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.
Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd. Foto: Hjärt-Lungfonden
Socialstyrelsens mål är att mediantiden från sjukhusankomst till trombolys ska understiga 40 minuter, men endast 10 av 21 landsting når målet. Dessutom är de regionala skillnaderna stora. I Jämtland är tiden till trombolys 26 minuter, medan strokedrabbade i Kronoberg tvingas vänta i över en timme.
– Självklart ska strokedrabbade över hela landet ha samma möjligheter. Nu bör landstingen agera så att den som drabbas av stroke får god vård oberoende av bostadsort, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Det är inte bara sjukvården som skulle behöva skärpa sig. En Sifoundersökning gjord på uppdrag från Hjärt-Lungfonden visar att bara var fjärde svensk, 27 procent, känner till tecknen på stroke genom det så kallade akut-testet. 43 procent har hört talas om testet men vet inte hur det går till, och 28 procent känner inte alls till det.
– Vid en stroke krävs akut behandling för att minska risken för hjärnskador och öka chansen till överlevnad. I dag kommer endast var tredje drabbad till sjukhus inom tre timmar. Därför är det oroväckande att allmänhetens kännedom om symptomen på stroke är så pass låg, säger Kristina Sparreljung.
– Om kunskapen om symptomen för stroke ökar hos allmänheten skulle det både rädda liv och öka livskvaliteten för dem som drabbas, säger Jan Nilsson.
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. Foto: Hjärt-Lungfonden
Forskningens framgångar på senare år har – förutom allt effektivare behandlingsmetoder som trombolys och trombektomi – bland annat resulterat i vetenskapligt beprövad rehabilitering samt möjligheten att studera hjärnvävnaden med datortomografi. Men det finns också utmaningar, till exempel att förstå varför stroke ökar bland yngre, att bli bättre på att förebygga stroke samt utveckla än mer effektiva behandlingsmetoder.
Och ibland är det enkla det bästa. En aktuell studie, publicerad i BMJ Stroke and vascular neurology, ger ny kunskap om en iögonenfallande enkel diagnosticering av stroke. Vid akut stroke är det viktigt att snabbt kunna avgöra om patienten har en stor propp i hjärnan, ett tillstånd som kräver behandling med trombektomi. I studien har man jämfört olika kliniska modeller för diagnosticering av stroke baserade på patientens symptom. Resultatet tyder på att man enbart genom att testa den drabbades armmotorik – det vill säga ber patienten att lyfta båda armarna – snabbast kan identifiera en massiv stroke.