Från internationell forskning vet vi att förutom nivån på smittspridningen i det omgivande samhället har äldreboendets storlek, sjukskötersketäthet och andel timavlönade ett tydligt samband med dödstal inom äldreboenden. Äldreboenden som drivs av företag är också mer drabbade än offentliga och icke-vinstsyftande äldreboenden.
De här studierna är i huvudsak från Kanada och USA så vi vet inte i vad mån de också gäller Sverige. Förhoppningsvis kommer Coronakommissionens fortsatta arbete att kunna ge mer kunskap, men här är ett påtagligt problem att vi saknar information om hur många äldreboenden som har drabbats av smitta och hur många äldre som har smittats och avlidit i olika äldreboenden. Därför vet vi inte varför vissa äldreboenden har varit mer framgångsrika än andra att hindra smittspridning.
Däremot vet vi från internationella studier att det är ett litet antal äldreboenden som står för en stor andel av dödsfallen. I Australien står till exempel en procent av äldreboendena för 58 procent av coviddödsfallen i äldreboenden, och i Norge står en procent av sjukhemmen för 40 procent av alla dödsfallen. Troligtvis är bilden likartad i Sverige.
En viktig kunskapslucka i det här sammanhanget är också att vi inte vet hur vardagen såg ut för de äldre och deras anhöriga, samt inte minst för personalen under utbrottet i de mest drabbade äldreboendena.
Och inte vet vi i vad mån äldreomsorgens personal har fått del av krisstöd.
Förhoppningsvis leder erfarenheterna från pandemin till att äldreomsorgen får bättre resursmässiga och organisatoriska villkor. För att fler ska vilja och orka arbeta i äldreomsorgen behövs mer resurser, bättre arbetsscheman och organisationsförändringar som minskar arbetsbelastningen, ökar personalens inflytande i vardagen och skapar utrymme för stöd från kollegor, arbetsledning och sjukvårdskunnig personal. Det handlar inte om detaljer – själva omsorgsarbetet måste uppvärderas.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att i ett historiskt och bredare internationellt perspektiv är dagens svenska äldreboenden definitivt värda att försvara. Här finns utrymme för trygghet, en individuellt anpassad omsorg, och för både sociala relationer och privatliv.
Det är också viktigt att komma ihåg att äldreboendet är en plats för både liv och död – en del äldre dör kort efter inflyttning medan andra, framför allt demenssjuka, ofta lever flera år.
Sociala aktiviteter och kontakt med andra människor är viktiga aspekter av livet i ett äldreboende. Självklart är det viktigt att försöka förhindra smittspridning in till och inom ett äldreboende men det är också viktigt att värna de äldres välbefinnande. Livet måste vara värt att leva – även i ett äldreboende.