4 500 steg kan skydda 70-åringar från diabetes

Det krävs inte 10 000 steg om dagen för att förbättra sin hälsa. En ny studie visar goda hälsovinster för 70-åringar redan vid 4 500 steg.

En studie från Umeå universitet har undersökt 70-åringars dagliga aktivitet och risken för att utveckla diabetes. Resultaten visar att personer som gick mer än 4 500 steg minskade sin risk för diabetes med 40 procent.

– Vi såg att den största effekten av att röra på sig kopplat till risken för diabetes bland 70-åringar uppkom tidigt, långt tidigare än 10 000 steg per dag. Riskminskningen var som störst upp till ungefär 6 000 steg per dag, därefter avtog den något, och planade ut helt vid drygt 8 000, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

I studien ingick drygt 3 000 70-åringar, som fick använda rörelsemätare under en vecka. Uppföljningen skedde genom patientregistret och inkluderade användarnas diagnoser under i genomsnitt 2,5 år efter rörelsestudien.

– Många har säkert hört någon gång att det krävs 10 000 steg per dag för god hälsa, men den samlade evidensen visar att majoriteten av de positiva hälsoeffekterna från fysisk aktivitet uppkommer när man går från att vara inaktiv till att börja röra sig lite mer. Våra resultat går i linje med detta, och det faktum att vi såg att minst 4 500 steg per dag var kopplat till minskad risk för diabetes är särskilt intressant då en amerikansk studie förra året fann att äldre kvinnor som tog 4 400 steg per dag även hade minskad risk att dö i förtid, säger Marcel Ballin.

Forskarna bakom studien vill nu peka på att det finns ett stort värde även i mindre intensiv aktivitet och att sätta upp mer realistiska mål för de individer som har en utmaning i att röra mer på sig.

Ytterligare ett resultat av studien var att mängden bukfett hade betydelse för sambandet mellan aktivitet och diabetes. Men bukfett var också en stark riskfaktor helt oavsett en persons nivå av aktivitet.

– Det går inte att säkert dra slutsatser kring orsak och verkan utifrån observationsstudier, men däremot får vi en uppfattning om vilka personer som ligger i riskzonen för att få diabetes och vad vi eventuellt skulle kunna göra för att motverka det. Våra resultat pekar mot att en kombination av att främja ökad daglig aktivitet och att förebygga att ansamla fett kring midjan skulle kunna minska risken för diabetes.

Läs artikeln

Marcel Ballin, Peter Nordström, Johan Niklasson, Antti Alamäki, Joan Condell, Salvatore Tedesco och Anna Nordström (2020). Daily step count and incident diabetes in community-dwelling 70-year-olds: aprospective cohort study. BMC Public health.

Relaterat

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan finnas en koppling mellan låga nivåer av antikropp och risken att drabbas av hjärtinfarkt samt kranskärlsjukdom.

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Fler nyheter

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.