4 500 steg kan skydda 70-åringar från diabetes

Det krävs inte 10 000 steg om dagen för att förbättra sin hälsa. En ny studie visar goda hälsovinster för 70-åringar redan vid 4 500 steg.

En studie från Umeå universitet har undersökt 70-åringars dagliga aktivitet och risken för att utveckla diabetes. Resultaten visar att personer som gick mer än 4 500 steg minskade sin risk för diabetes med 40 procent.

– Vi såg att den största effekten av att röra på sig kopplat till risken för diabetes bland 70-åringar uppkom tidigt, långt tidigare än 10 000 steg per dag. Riskminskningen var som störst upp till ungefär 6 000 steg per dag, därefter avtog den något, och planade ut helt vid drygt 8 000, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

I studien ingick drygt 3 000 70-åringar, som fick använda rörelsemätare under en vecka. Uppföljningen skedde genom patientregistret och inkluderade användarnas diagnoser under i genomsnitt 2,5 år efter rörelsestudien.

– Många har säkert hört någon gång att det krävs 10 000 steg per dag för god hälsa, men den samlade evidensen visar att majoriteten av de positiva hälsoeffekterna från fysisk aktivitet uppkommer när man går från att vara inaktiv till att börja röra sig lite mer. Våra resultat går i linje med detta, och det faktum att vi såg att minst 4 500 steg per dag var kopplat till minskad risk för diabetes är särskilt intressant då en amerikansk studie förra året fann att äldre kvinnor som tog 4 400 steg per dag även hade minskad risk att dö i förtid, säger Marcel Ballin.

Forskarna bakom studien vill nu peka på att det finns ett stort värde även i mindre intensiv aktivitet och att sätta upp mer realistiska mål för de individer som har en utmaning i att röra mer på sig.

Ytterligare ett resultat av studien var att mängden bukfett hade betydelse för sambandet mellan aktivitet och diabetes. Men bukfett var också en stark riskfaktor helt oavsett en persons nivå av aktivitet.

– Det går inte att säkert dra slutsatser kring orsak och verkan utifrån observationsstudier, men däremot får vi en uppfattning om vilka personer som ligger i riskzonen för att få diabetes och vad vi eventuellt skulle kunna göra för att motverka det. Våra resultat pekar mot att en kombination av att främja ökad daglig aktivitet och att förebygga att ansamla fett kring midjan skulle kunna minska risken för diabetes.

Läs artikeln

Marcel Ballin, Peter Nordström, Johan Niklasson, Antti Alamäki, Joan Condell, Salvatore Tedesco och Anna Nordström (2020). Daily step count and incident diabetes in community-dwelling 70-year-olds: aprospective cohort study. BMC Public health.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.