Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Äldre konsumenter uppskattar mötet i butik

I en studie från Handelshögskolan har forskare jämfört hur äldre och något yngre kunder reagerar på möten med butikspersonal. Det visar sig att det oftare ger den äldre gruppen ett positivt intryck.

En grupp forskare från Handelshögskolan i Stockholm har undersökt hur mötet med butikspersonal påverkar personer från olika åldersgrupper. De gjorde en enkätstudie med brittiska kunder uppdelade i två grupper, en med 65-80-åringar och en med 25-46-åringar. I enkäten fick de frågor om sitt senaste butiksbesök, hur det såg ut och hur de kände efter det.

Det visade sig att de något yngre var nästen helt opåverkade av att möte med personal i butiken. Personerna i den äldre gruppen upplevde i stället tydligt mer positiva känslor efter mötena och var mer nöjda med butiken.

I diskussionsdelen konstaterar författarna att det vore kostsamt att för butikerna att ha fler anställda för att hinna möta alla kunder, men att deras resultat gör att man kan välja att lägga sin energi på rätt kundgrupper.

Läs den vetenskapliga artikeln

Hanna Berg, Karina T Liljedal, Magnus Söderlund och Sven-Olov Daunfeldt (2023). Happy to see you: the positive effects of in-store service encounters on the satisfaction of older consumers. The International review of retail, distribution and consumer research.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.