Äldre oroliga att inte få vård under pandemin

Många är oroliga för att inte få vård på grund av pandemin. Det visar en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Allra mest oroliga var personer mellan 70 och 84 år.

I Folkhälsomyndighetens fortlöpande arbete med Hälsorapport skickade man ut en enkät i maj. Fokus låg på livet under coronapandemin. Resutatet visar att var femte svarande hade avbokat sin vård eller tandvård.

De tillfrågade var mellan 16 och 84 år. Varannan person var orolig för att inte få vård på grund av pandemin. Bland 70-84-åringarna var oron störst, 59 procent. Där hade också 30 procent undvikit att söka vård. Framför allt handlade det om rutinbesök, och personerna i åldersgruppen svarade att orsaken var deras ålder och sjukvårdens belastning.

– Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården, säger Karin Guldbrandsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande på myndighetens webbsajt.

Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen i en analys att besöken hos tandvården minskade kraftigt, speciellt bland personer över 70 år. Även screening för cancer har minskat.

Relaterat

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Fler nyheter

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.