Foto: Unsplash

Ensidig bild av äldre i sociala medier

Friska, aktiva och sociala. Så porträtteras oftast äldre personer i en svensk kommuns sociala medier. Trots att det är en positiv bild är den också ensidig, något som kan leda till stereotyper om äldre. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Budskap på sociala medier påverkar hur vi uppfattar världen. Medieföretag och statliga eller kommunala organisationer har en särskilt stor maktposition och därmed inflytande när de förmedlar budskap. 

En doktorsavhandling från Linköpings universitet har studerat hur en svensk kommun och dess olika verksamheter porträtterar äldre personer på Facebook. Resultaten visar att äldre i hög grad gestaltas ur en positiv synvinkel som aktiva, sociala och friska. 

Det går i linje med vad tidigare forskning har visat. Det finns en utbredd bild av det så kallade “lyckade” åldrandet som har uppstått som en reaktion mot en annars negativ bild av äldre och hur det är att åldras, säger Wenqian Xu som har skrivit avhandlingen. 

Men enligt honom kan ensidiga representationer, positiva som negativa, leda till ålderism. 

– Vi alla åldras, men på olika sätt. Precis som att alla äldre inte är sjuka så är inte heller alla friska, aktiva och sociala. Att ge en sådan bild leder till att vi utgår från och förväntar oss att alla äldre är friska och kapabla att utföra vissa aktiviteter. Det sätter en press att leva upp till ett mål som inte alla kan nå, säger han i ett pressmeddelande. 

Ett sätt att förebygga ålderism på skulle vara att skapa innehåll tillsammans med en mångfald av äldre och att öka kunskapen om ålderism hos de som producerar innehåll. Det behövs också mer forskning på området.

– Vi behöver veta mer om hur mottagaren förstår och tar emot budskapet i sociala medier och hur genus, sexualitet och funktionsvariationer spelar in i åldrandeprocessen och ålderism, säger Wenqian Xu.

Ladda ner avhandlingen

Wenqian Xu (2021). Ageism in the media: Online representations of older people. Linköpings universitet.

Relaterat

En myt att svenskarna inte respekterar äldre

Att Sverige är sämst i klassen på att respektera äldre är något du troligtvis tagit för en sanning, för det verkar ju finnas…

Tjänsteman i samtal med äldre kvinna.

Ojämlik bedömning av socialtjänsten

Socialtjänsten bedömer kvinnor och män olika liksom äldre och yngre personer, och utredningskulturerna skiljer sig mellan kommunerna. Det här leder till en ojämlik…

Ambulans

EVA-projektet hjälper ambulanspersonal bemöta äldre jämlikt

Äldre personer som blir akut eller allvarligt sjuka får inte alltid rätt hjälp. Den äldre kan ha svårt att fatta beslut kring den…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…