Foto: Unsplash

Ensidig bild av äldre i sociala medier

Friska, aktiva och sociala. Så porträtteras oftast äldre personer i en svensk kommuns sociala medier. Trots att det är en positiv bild är den också ensidig, något som kan leda till stereotyper om äldre. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Budskap på sociala medier påverkar hur vi uppfattar världen. Medieföretag och statliga eller kommunala organisationer har en särskilt stor maktposition och därmed inflytande när de förmedlar budskap. 

En doktorsavhandling från Linköpings universitet har studerat hur en svensk kommun och dess olika verksamheter porträtterar äldre personer på Facebook. Resultaten visar att äldre i hög grad gestaltas ur en positiv synvinkel som aktiva, sociala och friska. 

Det går i linje med vad tidigare forskning har visat. Det finns en utbredd bild av det så kallade “lyckade” åldrandet som har uppstått som en reaktion mot en annars negativ bild av äldre och hur det är att åldras, säger Wenqian Xu som har skrivit avhandlingen. 

Men enligt honom kan ensidiga representationer, positiva som negativa, leda till ålderism. 

– Vi alla åldras, men på olika sätt. Precis som att alla äldre inte är sjuka så är inte heller alla friska, aktiva och sociala. Att ge en sådan bild leder till att vi utgår från och förväntar oss att alla äldre är friska och kapabla att utföra vissa aktiviteter. Det sätter en press att leva upp till ett mål som inte alla kan nå, säger han i ett pressmeddelande. 

Ett sätt att förebygga ålderism på skulle vara att skapa innehåll tillsammans med en mångfald av äldre och att öka kunskapen om ålderism hos de som producerar innehåll. Det behövs också mer forskning på området.

– Vi behöver veta mer om hur mottagaren förstår och tar emot budskapet i sociala medier och hur genus, sexualitet och funktionsvariationer spelar in i åldrandeprocessen och ålderism, säger Wenqian Xu.

Ladda ner avhandlingen

Wenqian Xu (2021). Ageism in the media: Online representations of older people. Linköpings universitet.

Relaterat

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Närbild kvinna och man, båda nakna och 70+, håller ömt om varandra.

Sex i tredje och fjärde åldern

Synen på äldres sexualitet har gått från exkluderande och snuskig till att vara ett tecken på gott åldrande. Den sexuella frigörelsen har satt…

Äldre kvinna och man i en säng med händer på täcket tittar lyckligt på varann och skrattar.

Tv-serie synliggör äldres sexualitet och lust

Unga människor som dejtar varandra, ingår relationer, och har sex kan betraktas som vardagsmat i dagens tv-utbud. Men när realityserien Hotell romantik tar…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.