Det behövs inte intensiv träning för att nå hälsofördelar. Foto: Pikist

Även liten aktivitet gör stor skillnad

All fysisk aktivitet, oavsett intensitet, kan göra stor skillnad för hälsan. Det visar Umeåforskare i en ny stor studie på mer än 3 000 70-åringar.

I en ny studie följde forskare 3 300 Umeåbor som fyllt 70 år. Deltagarna utrustades med en rörelsemätare, som registerade deras aktivitetsnivå under en vecka. Efter den inledande mätningen följdes personerna upp under två och ett halvt år.

– Resultaten talar tydligt för att all fysisk aktivitet, oavsett intensitet, är bra för hälsan. Detta innebär att för äldre, som av olika orsaker inte klarar av intensiv träning eller raska promenader, kan likväl ökad rörelse och aktivitet i vardagen göra stor skillnad för hälsan, trots att den inte är särskilt intensiv, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Några av de resultat som poängterar den lågintensiva träningens nytta var att risken för stroke, hjärtinfarkt eller död var elva procent lägre för varje halvtimme lågintensiv fysisk aktivitet man ägnade sig åt per dag, och 36 procent lägre för varje halvtimme måttligt intensiv fysisk aktivitet per dag. Dessutom visade det sig att risken var 33 procent högre för varje timme man satt stilla per dag.

Samtidigt visade resultaten att för den som hade minst 30 minuters måttligt intensiv aktivitet per dag fanns inget samband mellan stillasittande och ökad risk för ohälsa.

– Sammantaget finns det fortsatt goda skäl att uppmuntra till att öka på mängden och intensiteten en smula för ännu större hälsofördelar. Men särskilt glädjande var resultaten för lågintensiv aktivitet, eftersom det utgör den största delen av den totala dagliga aktiviteten hos äldre. Detta innebär att tröskeln till att uppnå hälsofördelar genom fysisk aktivitet är lägre än vad man kanske antagit tidigare, vilket kan vara av stor betydelse för den äldre befolkningen, säger Marcel Ballin.

Studien är en del i Health ageing initiative, HAI, som är ett samarbete mellan Umeå universitet och Region Västerbotten.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…