Marcel Ballin, Peter Nordström, Johan Niklasson och Anna Nordström (2020). Associations of Objectively Measured Physical Activity and Sedentary Time with the Risk of Stroke, Myocardial Infarction or All-Cause Mortality in 70-Year-Old Men and Women: A Prospective Cohort Study. Sports medicine.
Även liten aktivitet gör stor skillnad
I en ny studie följde forskare 3 300 Umeåbor som fyllt 70 år. Deltagarna utrustades med en rörelsemätare, som registerade deras aktivitetsnivå under en vecka. Efter den inledande mätningen följdes personerna upp under två och ett halvt år.
– Resultaten talar tydligt för att all fysisk aktivitet, oavsett intensitet, är bra för hälsan. Detta innebär att för äldre, som av olika orsaker inte klarar av intensiv träning eller raska promenader, kan likväl ökad rörelse och aktivitet i vardagen göra stor skillnad för hälsan, trots att den inte är särskilt intensiv, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Några av de resultat som poängterar den lågintensiva träningens nytta var att risken för stroke, hjärtinfarkt eller död var elva procent lägre för varje halvtimme lågintensiv fysisk aktivitet man ägnade sig åt per dag, och 36 procent lägre för varje halvtimme måttligt intensiv fysisk aktivitet per dag. Dessutom visade det sig att risken var 33 procent högre för varje timme man satt stilla per dag.
Samtidigt visade resultaten att för den som hade minst 30 minuters måttligt intensiv aktivitet per dag fanns inget samband mellan stillasittande och ökad risk för ohälsa.
– Sammantaget finns det fortsatt goda skäl att uppmuntra till att öka på mängden och intensiteten en smula för ännu större hälsofördelar. Men särskilt glädjande var resultaten för lågintensiv aktivitet, eftersom det utgör den största delen av den totala dagliga aktiviteten hos äldre. Detta innebär att tröskeln till att uppnå hälsofördelar genom fysisk aktivitet är lägre än vad man kanske antagit tidigare, vilket kan vara av stor betydelse för den äldre befolkningen, säger Marcel Ballin.
Studien är en del i Health ageing initiative, HAI, som är ett samarbete mellan Umeå universitet och Region Västerbotten.
Relaterat
Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…
Fler nyheter
Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo
Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…
Att leva som äldre i utsatta områden
I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…
Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar
De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.