Marcel Ballin, Peter Nordström, Johan Niklasson och Anna Nordström (2020). Associations of Objectively Measured Physical Activity and Sedentary Time with the Risk of Stroke, Myocardial Infarction or All-Cause Mortality in 70-Year-Old Men and Women: A Prospective Cohort Study. Sports medicine.
Även liten aktivitet gör stor skillnad
I en ny studie följde forskare 3 300 Umeåbor som fyllt 70 år. Deltagarna utrustades med en rörelsemätare, som registerade deras aktivitetsnivå under en vecka. Efter den inledande mätningen följdes personerna upp under två och ett halvt år.
– Resultaten talar tydligt för att all fysisk aktivitet, oavsett intensitet, är bra för hälsan. Detta innebär att för äldre, som av olika orsaker inte klarar av intensiv träning eller raska promenader, kan likväl ökad rörelse och aktivitet i vardagen göra stor skillnad för hälsan, trots att den inte är särskilt intensiv, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Några av de resultat som poängterar den lågintensiva träningens nytta var att risken för stroke, hjärtinfarkt eller död var elva procent lägre för varje halvtimme lågintensiv fysisk aktivitet man ägnade sig åt per dag, och 36 procent lägre för varje halvtimme måttligt intensiv fysisk aktivitet per dag. Dessutom visade det sig att risken var 33 procent högre för varje timme man satt stilla per dag.
Samtidigt visade resultaten att för den som hade minst 30 minuters måttligt intensiv aktivitet per dag fanns inget samband mellan stillasittande och ökad risk för ohälsa.
– Sammantaget finns det fortsatt goda skäl att uppmuntra till att öka på mängden och intensiteten en smula för ännu större hälsofördelar. Men särskilt glädjande var resultaten för lågintensiv aktivitet, eftersom det utgör den största delen av den totala dagliga aktiviteten hos äldre. Detta innebär att tröskeln till att uppnå hälsofördelar genom fysisk aktivitet är lägre än vad man kanske antagit tidigare, vilket kan vara av stor betydelse för den äldre befolkningen, säger Marcel Ballin.
Studien är en del i Health ageing initiative, HAI, som är ett samarbete mellan Umeå universitet och Region Västerbotten.
Relaterat
”Cancer angår oss alla”
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Undersköterskor mer positiva till dödshjälp
Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Fler nyheter
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…