Bättre vård behövs för delirium hos äldre

I en ny avhandling har Yvonne Johansson undersökt vården för äldre personer som drabbas av delirium på sjukhus. Slutsatsen blir att det finns mycket mer att önska.

Avhandlingens omslagDelirium, ofta kännetecknat av förvirring, är vanligt bland äldre personer i samband med vård på sjukhus. I sin doktorsavhandling har Yvonne Johansson på Hälsohögskolan i Jönköping velat identifiera och beskriva symptom, tecken, riskfaktorer och vårdåtgärder för äldre patienter med delirium på sjukhus. Bland annat utvärderade hon ett bedömningsinstrument, som används för att identifiera delirium.

Resultaten visade att journalföringen ofta missade både delirium och kognitiv funktionsnedsättning. Endast i 14 procent av fallen noterades delirium. Den starkaste riskfaktorn för delirium var skörhet.

Utvärderingen av den svenska versionen av bedömningsinstrumentet 4AT föll väl ut. Det tog bara några minuter att genomföra, var lätt att göra och togs också bra emot av patienterna. Dessutom hade det hög precision.

Yvonne Johansson studerade också hur vården ser ut kring patienter som drabbas av delirium. I avhandlingens sammanfattning skriver hon: ”Endast en mindre del av den studerade vården kan ses som personcentrerad och patientsäker. Struktur, systematik och ett helhetsperspektiv tycktes saknas, liksom ett personcentrerat förhållnings- och arbetssätt. För att minska incidensen av delirium, lidande och kostnader behöver vården förbättras. Det finns behov av att öka kunskapen om delirium och att se delirium som en vårdskada inom all vård.”

Läs avhandlingen

YA Johansson (2022). Delirium hos äldre patienter som vårdas på sjukhus: identifiering av symtom, tecken och riskfaktorer samt journalförda vårdåtgärder. Doktorsavhandling, Hälsohögskolan, Jönköping university.

Avhandlingens artiklar

YA Johansson, C Gillsjö C och E Kenne Sarenmalm (2021). Symptoms and wellbeing in older hospitalized patients with cognitive impairment, as self-reported and reported in patient records – a quantitative exploratory subgroup analysis. Dementia and geriatric cognitive disorders extra.

YA Johansson, I Bergh, I Ericsson och E Kenne Sarenmalm (2018). Delirium in older hospitalized patients − signs and actions: a retrospective patient record review. BMC Geriatrics.

YA Johansson, T Tsevis, S Nasic, C Gillsjö, L Johansson, N Bogdanovic och E Kenne Sarenmalm (2021). Diagnostic accuracy and clinical applicability of the Swedish version of the 4AT assessment test for delirium detection, in a mixed patient population and setting. BMC Geriatrics.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga åldern.

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.