Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.
Både Betaniastiftelsen och finlandssvenska Folkhälsan har mer än hundra års idéburet arbete inom vården bakom sig. Nu har de hittat varandra i ett nytt samarbete och livskvalitet i vård och omsorg.
Till att börja med har de arbetat fram en utbildning tillsammans: Livskvalitet i vård och omsorg – kulturen som kraftkälla och existentiellt stöd.
– Vi har inlett ett samarbete för en hållbar och värdig utveckling inom välfärden med målet att öka kunskapen och livskvaliteten genom utbildning, erfarenhetsutbyte och forskning, säger Ulla Burman, tf direktor Betaniastiftelsen, i en nyhet på Betaniastiftelsens webbsajt.
Målet framöver är att samverka inom en rad fokusområden, som mångfald och arbetskraft i vård och omsorg, existentiellt stöd med andlig vård och livsfrågor, psykisk hälsa och suicidprevention, kultur och hälsa samt välfärdsteknik. Samarbetet kommer inte uteslutande att handla om äldre personer, utan även unga.
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.
Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie från Uppsala universitet hittar nyanser i äldre personers inställning till ensamätande.