Betaniastiftelsen i samarbete över Östersjön

Tillsammans med finlandssvenska Folkhälsan ska Betaniastiftelsen samarbeta om forskning, utbildning och erfarenhetsutbyte.

Både Betaniastiftelsen och finlandssvenska Folkhälsan har mer än hundra års idéburet arbete inom vården bakom sig. Nu har de hittat varandra i ett nytt samarbete och livskvalitet i vård och omsorg.

Till att börja med har de arbetat fram en utbildning tillsammans: Livskvalitet i vård och omsorg – kulturen som kraftkälla och existentiellt stöd.

– Vi har inlett ett samarbete för en hållbar och värdig utveckling inom välfärden med målet att öka kunskapen och livskvaliteten genom utbildning, erfarenhetsutbyte och forskning, säger Ulla Burman, tf direktor Betaniastiftelsen, i en nyhet på Betaniastiftelsens webbsajt.

Målet framöver är att samverka inom en rad fokusområden, som mångfald och arbetskraft i vård och omsorg, existentiellt stöd med andlig vård och livsfrågor, psykisk hälsa och suicidprevention, kultur och hälsa samt välfärdsteknik. Samarbetet kommer inte uteslutande att handla om äldre personer, utan även unga.

Relaterat

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.