En bunt med nyhetstidningar
Foto: Congerdesign/Pixabay

Bilden av äldres ensamhet i media och policyer

Bilden i nyhetspress och policyer av ensamhet bland äldre och vård av döende blir till en del av kritiken mot det moderna samhället. Det visar Axel Ågrens nya avhandling.

Omslag, avhandling.Äldres ensamhet och vården av döende personer är i dag en del av det offentliga samtalet. Dessa ämnen har också fått förnyad sprängkraft under cornonapandemin. I en ny avhandling, Loneliness and dying as issues of public concern in Sweden, från Avdelningen för åldrande och social förändring vid Linköpings universitet, har Axel Ågren undersökt hur ensamhet bland äldre konstrueras i svensk nyhetspress och vård av döende konstrueras i policyer samt utifrån experters perspektiv. Han försöker också analysera om frågorna ses som ett ansvar för individ eller samhälle.

Avhandlingen består av fyra delstudier som undersöker diskurser om ensamhet bland äldre i svensk nyhetspress, hur ansvaret för att minska ensamheten bland äldre diskuteras i nyhetspressen, hur policyer kring palliativ vård etablerats och utvecklats 1974 till 2018, samt vilka perspektiv experter har på utvecklingen och tillståndet för den palliativa vården.

Axel Ågren skriver i sin sammanfattning att: ”De övergripande resultaten i denna doktorsavhandling var att ensamhet bland äldre och vård av döende tjänade som symboler för att kritisera utvecklingen av det ’moderna samhället’, som betraktades som individualistiskt, byråkratiserat och medikaliserat.”

Läs avhandlingen

Axel Ågren (2021). Loneliness and dying as issues of public concern in Sweden. Linköpings universitet.

Läs mer av Axel Ågren

Axel Ågren och Elisabet Cedersund (2020). Reducing loneliness among older people – who is responsible? Ageing and society.

Axel Ågren (2017). What are we talking about? Constructions of lone-liness among older people in the Swedish news-press. Journal of aging studies.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Fler nyheter

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…