Både inom forskning och samhällsåtgärder kring våld i nära relation har äldre personer fått relativt lite uppmärksamhet, speciellt med tanke på hur sårbar gruppen är och att de närstående för många även omfattar personal i vård och omsorg.
Nu har Jämställdhetsmyndigheten gjort en kartläggning av hur kunskaperna om våld ser ut bland personal som möter personer över 65 år. De konstaterar att många verksamheter inte har några rutiner när det går att misstänka våld i nära relation, och att det behövs utbildningsinsatser för personalen.
– Det saknas kunskap hos många yrkesverksamma som arbetar närmast de äldre, både om vad våld är, att se tecken på våld och hur man kan ställa frågor om våld. Det innebär att våldsutsatthet riskerar att inte upptäckas vilket gör att äldre som utsätts för våld inte heller erbjuds stöd och hjälp, säger Catarina Gustafsson som ansvarat för den nya utredningen, i en nyhet på Jämställdhetsmyndighetens hemsida.
Jämställdhetsmyndigheten föreslår även att det ska införas registerkontroller av personal i äldreomsorgen, då de också kan utöva våld mot äldre personer i en mycket utsatt situation. De rekommenderar att införa trygghetsombud på särskilda boenden och i hemtjänsten. De ska kunna hjälpa personalen att upptäcka våldsutsatthet, och ge stöd till de utsatta.
Men man får inte glömma alla som inte tar emot äldreomsorg. Det är en utmaning att hitta och nå ut till dem.
– Mörkertalet är stort. De som har störst möjlighet att upptäcka våldet inom äldreomsorgen är omsorgspersonal, men bara 20 procent av alla över 65 års ålder omfattas av äldreomsorg, säger Catarina Gustafsson.
– Äldre vistas på platser där vi andra också befinner oss men kanske särskilt på vaccinationsmottagningar, i kollektivtrafik, på bio, flygplatser och bibliotek. Att informera på strategiska platser skulle sannolikt öka skyddet av äldre, säger Eva-Maria Ambesjö, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Även andra samhällsinstanser, som vårdcentraler är viktiga för att kunna upptäcka fler fall av våld i nära relation.
Jämställdhetsmyndighetens sammanställning av kunskaperna hos yrkesverksamma finns publicerad i den nya rapporten Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld. På myndighetens hemsida finns också underlagsrapporten Kommunala förutsättningar i arbetet mot mäns våld mot kvinnor över 65 år fritt tillgänglig.