Foto: Irina Schmidt/Mostphotos

Ett gott liv för änkor med stort omsorgsbehov

Äldre änkor med mycket hemtjänst upplever ofta ensamhet och en förlorad kontroll över vardagen. Nu har en forskargrupp i Luleå undersökt vad som kännetecknar ett gott liv för dessa kvinnor.

En stor grupp i hemtjänsten är äldre, ensamstående kvinnor. De är ofta änkor som lever med en känsla av att vara isolerade och att ha ett tyngande ansvar för sitt hem. I en nypublicerad intervjustudie med elva kvinnor över 80 år har forskare från Luleå undersökt vad som är ett gott liv för änkor med stora omsorgsbehov.

Studiedeltagarna beskrev sin vardag som fylld av begränsningar, exempelvis fysiska begränsningar, avtagande energi och en krympande social krets. Det gjorde att saker de kommit att tycka om, som att vara ute i naturen, träffa folk och pyssla med sina hobbyer sällan gick att genomföra. Detta i sin tur ledde till att de spenderade sin tid hemma och hemmet blev en stark del av deras begränsade liv, men också den plats de fyllde med mening.

I hemmet kunde intervjupersonerna brottas med att ha förlorat kontrollen över sin vardag, som till viss del styrdes av exempelvis hemtjänstens besök. Under dåliga dagar kände de sig otrygga och ensamma. Under bättre dagar kände de hopp och tillit. De bra dagarna var som ett sammanhängande flöde av rutiner och aktiviteter, medan sämre dagar kändes fragmenterade och långa. Känslan av att vara en god värd för både omsorgspersonal och gäster var viktig – en känsla som ingav dem värdighet, självständighet och stolthet. Även tron och gemenskapen i en församling var en viktig del av det goda livet.

I sin artikel skriver forskarna att ännu en dag i hemmet kan verka statisk och tråkig, men att den innehåller en egen dynamik. Det är viktigt att faktiskt uppmärksamma de erfarenheter och förhållanden dessa äldre kvinnor lever under, och att bidra till att deras hem kan fortsätta vara en fristad som bidrar till ett gott liv.

Läs den vetenskapliga artikeln

Ariel Almevall, Päivi Juuso, Catharina Melander och Karin Zingmark (2024). Exploring the meaning of a good life for older widows with extensive need of care: a qualitative in-home interview study. International journal of qualitative studies on health and well-being.

Relaterat

Porträttfoto på Karin Wastesson.

Könsroller påverkar äldreomsorgens chefer

I sin avhandling har Karin Wastesson vid Linköpings univeristet undersökt förutsättningarna för enhetschefer i äldreomsorgen. Det visar sig att de påverkas av könsroller.

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Inte helt klart hur deltid påverkar pensionen

Den som arbetat mer heltid får högre pension än den som arbetat mer deltid, något som påverkar fler kvinnor. Nu har Inspektionen för…

Fler nyheter

Kvinna som sitter vid ett bord

Äldre med kriminell bakgrund har högre demensrisk

Äldre personer som har kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av demens och lindrig kognitiv svikt. Risken är särskilt stor hos de…

Svårt att få stöd för äldre med allvarlig psykisk sjukdom

Kommunerna har svårt att hjälpa äldre personer med allvarlig psykisk sjukdom. Det konstaterar en grupp forskare efter att de genomfört en studie om…

En äldre man sätter in sin hörapparat i örat.

Åtta av tio 90-plussare behövde hjälp med sin hörsel

I en studie från Göteborgs universitet och Region Västra Götaland har forskare undersökt hörseln på personer över 90 år. En stor majoritet av…