Marina Sjöberg. Foto: Kerstin Weman Thornell

Existentiell ensamhet – äldres upplevelser och patientjournaler

LONE-studien, som drivs av forskare vid Högskolan Kristianstad och Malmö universitet, tar upp olika perspektiv på existentiell ensamhet. Nu har projektets tredje doktorand gått i mål.

I december disputerade Marina Sjöberg och presenterade sin avhandling Existentiell ensamhet hos sköra äldre personer – Äldre personers upplevelser samt dokumentation i patientjournalen. Där har hon studerat både hur de äldre själva upplever existentiell ensamhet, och hur den dokumenteras i patientjournalerna.

– Nästan alla upplever det, mer eller mindre. Sedan kanske man beskriva det på olika sätt. Vissa säger att de känner sig djupt ensamma, andra att de befinner sig i ett vakuum, säger marina Sjöberg i en intervju på Högskolan Kristianstads webbsajt.

Men de äldre berättade också om hur de hanterade ensamhetskänslorna, det kunde vara genom Gud, musik eller tillsammans med andra människor.

I sitt arbete med journaler kunde Marina Sjöberg konstatera att vårdpersonalen framför allt noterar det medicinska arbetet.

– Det betyder förstås inte att vårdpersonalen aldrig handskas med existentiella frågor. I vissa fall kan det snarare handla om att personalen väljer att inte notera dessa samtal, då de kanske upplevs som alltför privata.

När journalerna innehöll beskrivningar av existentiell ensamhet handlade det om oro, ångest, förtvivlan och smärta. Men det fanns också nämnt i andra sammanhang, de gånger en patient upplevdes som rofylld i stället.

– Det fanns båda delar, och man kan se sambanden mellan patientens känslor och personalens interventioner. Det växlade mellan ensamhet och gemenskap, oro och lugn, förtvivlan och hopp. Om man, som vårdpersonal, är medveten om detta kan man också bemöta den äldre med värdighet och respekt, säger Marina Sjöberg.

Hennes förslag är att självskattningsformulär i vården ska börja fokusera mer på känslorna vid sidan av de fysiska åkommorna. Det skulle kunna hjälpa personalen att upptäcka existentiell ensamhet.

Tidigare avhandlingar i LONE-studien

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…