Göteborgsnätverk för forskning om nära vård

Ett nytt forskningsnätverk om nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg har startats i Göteborgsregionen.

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med FoU-enheter i Västra Götalands län startat ett nätverk. Forskningsnätverket god och nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg, KomFoU, siktar in sig på just kommunal vård och omsorg, eller vård och omsorg där flera vårdgivare, inklusive kommunen, behöver samverka.

Tanken med det nya samarbetet är att föra forskning och praktik närmare varandra på olika sätt och att göra det möjligt för kommun, region och lärosäten att samverka i dessa frågor. Det gör man genom att öka samarbetet mellan vård- och omsorgstagare, personal och forskare för att lättare kunna driva forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans, så att forskningen kan bedrivas ute i verksamheterna. Förhoppningen är en stärkt tvärvetenskaplig forskning, och man vill också sprida forskningsresultat både till praktiken och bland beslutsfattare.

Initiativet till det nya nätverket kom under hösten 2020, från Göteborgsregionens FoU i Väst, samt institutionen för vårdvetenskap och hälsa, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs Universitet.

Nätverket kommer att träffas minst fyra gånger om året och leds av en styrgrupp från initiativtagarna. Än så länge har man ingen egen finansiering.

Relaterat

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.

Fler nyheter

Glöm inte att äldre hbtq-personer finns

Studier visar att medarbetare i äldreomsorgen säger att de aldrig har mött en äldre hbtq-person. Det kan bero på bristande kunskap i mottagande. Äldre hbtq-personer är oroliga för hur de ska bli bemötta när de behöver omsorg i framtiden.

Samverkan är ett måste för att anhöriga ska orka

–För att vi som anhöriga skulle orka var det helt avgörande att de flesta instanserna kring vår son samverkade, när han insjuknade i en psykisk sjukdom. Hade vi själva tvingats ha kontakt med alla de aktörerna hade vi gått under,…

Äldre i Centrum #4/23: kultur

I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som gör tillvaron lugnare för anhörigvårdare, samtal om konst som kan väcka sinnen till liv eller personer i…