Göteborgsnätverk för forskning om nära vård

Ett nytt forskningsnätverk om nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg har startats i Göteborgsregionen.

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med FoU-enheter i Västra Götalands län startat ett nätverk. Forskningsnätverket god och nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg, KomFoU, siktar in sig på just kommunal vård och omsorg, eller vård och omsorg där flera vårdgivare, inklusive kommunen, behöver samverka.

Tanken med det nya samarbetet är att föra forskning och praktik närmare varandra på olika sätt och att göra det möjligt för kommun, region och lärosäten att samverka i dessa frågor. Det gör man genom att öka samarbetet mellan vård- och omsorgstagare, personal och forskare för att lättare kunna driva forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans, så att forskningen kan bedrivas ute i verksamheterna. Förhoppningen är en stärkt tvärvetenskaplig forskning, och man vill också sprida forskningsresultat både till praktiken och bland beslutsfattare.

Initiativet till det nya nätverket kom under hösten 2020, från Göteborgsregionens FoU i Väst, samt institutionen för vårdvetenskap och hälsa, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs Universitet.

Nätverket kommer att träffas minst fyra gånger om året och leds av en styrgrupp från initiativtagarna. Än så länge har man ingen egen finansiering.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.