Göteborgsnätverk för forskning om nära vård

Ett nytt forskningsnätverk om nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg har startats i Göteborgsregionen.

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med FoU-enheter i Västra Götalands län startat ett nätverk. Forskningsnätverket god och nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg, KomFoU, siktar in sig på just kommunal vård och omsorg, eller vård och omsorg där flera vårdgivare, inklusive kommunen, behöver samverka.

Tanken med det nya samarbetet är att föra forskning och praktik närmare varandra på olika sätt och att göra det möjligt för kommun, region och lärosäten att samverka i dessa frågor. Det gör man genom att öka samarbetet mellan vård- och omsorgstagare, personal och forskare för att lättare kunna driva forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans, så att forskningen kan bedrivas ute i verksamheterna. Förhoppningen är en stärkt tvärvetenskaplig forskning, och man vill också sprida forskningsresultat både till praktiken och bland beslutsfattare.

Initiativet till det nya nätverket kom under hösten 2020, från Göteborgsregionens FoU i Väst, samt institutionen för vårdvetenskap och hälsa, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs Universitet.

Nätverket kommer att träffas minst fyra gånger om året och leds av en styrgrupp från initiativtagarna. Än så länge har man ingen egen finansiering.

Relaterat

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också i nya rollen.

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.