Äldre par promenerar

Hälsa på recept minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom

En långtidsstudie från Karolinska institutet visar att preventionsprogram via primärvården kan ge mycket goda resultat för folkhälsan.

I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften British journal of sports medicine, har KI-forskare följt mer än 5 000 personer under 22 år i primärvården i Sollentuna mellan 1988 och 2011. Deltagarna fick olika typer av stöd för att leva en mer hälsosam livsstil. De fick fysisk aktivitet på recept, en föreläsningsserie, konktakt med dietist och grupper för viktminskning, stresshantering och rökavvänjning.

– Vår studie visar att primärvården fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men även död av andra orsaker. Studien visar också att det går att implementera ett storskaligt individ- och populationsinriktat preventionsprogram i klinisk vardag som ger långsiktiga effekter på hälsan, säger professor Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för forskningsprogrammet, till KI:s webbsajt.

De personer som ingick i preventionsprogrammet hade tolv procents lägre risk att få hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom hade de 17 procents lägre dödlighet. Referensgruppen bestod av 35 000 personer boende i Stockholms län.

En viktig del i studien har varit att kunna använda de svenska registren.

– Nationella och internationella riktlinjer har i många år poängterat betydelsen av livsstilsförändring som en bas för prevention och behandling av hjärt-kärlsjukdomar, men fortfarande saknas till stor del långsiktiga vetenskapliga utvärderingar av sådana satsningar. Svenska register ger oss en unik möjlighet, säger Gunilla Journath, medicine doktor och forskare vid Karolinska institutet.

Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…