Diagram som visar medelpensioneringsålder för de vanligaste yrkena bland kvinnor.
Medelpensioneringsåldern för de 10 vanligaste yrkesgrupperna bland kvinnor. Illustration: Pensionsmyndigheten.

Här är yrkena som går först i pension

Pensionsmyndighetens nya rapport följer utvecklingen kring utträdet från arbetsmarknaden. Årets sammanställning visar att vårdbiträden och snickare går först i pension.

Under 2021 låg pensionsåldern i genomsnitt på 64,9 år, med mycket små skillnader mellan kvinnor och män. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport, som även visar skillnader i pensionering mellan olika yrkesgrupper. I de vanligaste yrkena bland kvinnor går vårdbiträden i pension tidigast medan organisationsutvecklare arbetar längst. Motsvarande yrken för män är snickare respektive it-arkitekter. Medelpensioneringsåldern skiljer sig ungefär ett år mellan de yrken som går först och sist i pension, och det kan göra stor skillnad för ersättningsnivåerna.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Allra högst pensioneringsålder hade läkare (66,8 år för kvinnor och 66,5 år för män) och universitets- och högskolelärare (66,9 år för kvinnor och 67,0 år för män).

Läs rapporten

Robin Fondberg och Linnea Wikmark Kreuger (2022). Pensionsåldrar och arbetslivets längd. Svar på regleringsbrevsuppdrag 2022. Pensionsmyndigheten.

Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…