Diagram som visar medelpensioneringsålder för de vanligaste yrkena bland kvinnor.
Medelpensioneringsåldern för de 10 vanligaste yrkesgrupperna bland kvinnor. Illustration: Pensionsmyndigheten.

Här är yrkena som går först i pension

Pensionsmyndighetens nya rapport följer utvecklingen kring utträdet från arbetsmarknaden. Årets sammanställning visar att vårdbiträden och snickare går först i pension.

Under 2021 låg pensionsåldern i genomsnitt på 64,9 år, med mycket små skillnader mellan kvinnor och män. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport, som även visar skillnader i pensionering mellan olika yrkesgrupper. I de vanligaste yrkena bland kvinnor går vårdbiträden i pension tidigast medan organisationsutvecklare arbetar längst. Motsvarande yrken för män är snickare respektive it-arkitekter. Medelpensioneringsåldern skiljer sig ungefär ett år mellan de yrken som går först och sist i pension, och det kan göra stor skillnad för ersättningsnivåerna.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Allra högst pensioneringsålder hade läkare (66,8 år för kvinnor och 66,5 år för män) och universitets- och högskolelärare (66,9 år för kvinnor och 67,0 år för män).

Läs rapporten

Robin Fondberg och Linnea Wikmark Kreuger (2022). Pensionsåldrar och arbetslivets längd. Svar på regleringsbrevsuppdrag 2022. Pensionsmyndigheten.

Relaterat

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…