Diagram som visar medelpensioneringsålder för de vanligaste yrkena bland kvinnor.
Medelpensioneringsåldern för de 10 vanligaste yrkesgrupperna bland kvinnor. Illustration: Pensionsmyndigheten.

Här är yrkena som går först i pension

Pensionsmyndighetens nya rapport följer utvecklingen kring utträdet från arbetsmarknaden. Årets sammanställning visar att vårdbiträden och snickare går först i pension.

Under 2021 låg pensionsåldern i genomsnitt på 64,9 år, med mycket små skillnader mellan kvinnor och män. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport, som även visar skillnader i pensionering mellan olika yrkesgrupper. I de vanligaste yrkena bland kvinnor går vårdbiträden i pension tidigast medan organisationsutvecklare arbetar längst. Motsvarande yrken för män är snickare respektive it-arkitekter. Medelpensioneringsåldern skiljer sig ungefär ett år mellan de yrken som går först och sist i pension, och det kan göra stor skillnad för ersättningsnivåerna.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Allra högst pensioneringsålder hade läkare (66,8 år för kvinnor och 66,5 år för män) och universitets- och högskolelärare (66,9 år för kvinnor och 67,0 år för män).

Läs rapporten

Robin Fondberg och Linnea Wikmark Kreuger (2022). Pensionsåldrar och arbetslivets längd. Svar på regleringsbrevsuppdrag 2022. Pensionsmyndigheten.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…