Robin Fondberg och Linnea Wikmark Kreuger (2022). Pensionsåldrar och arbetslivets längd. Svar på regleringsbrevsuppdrag 2022. Pensionsmyndigheten.

Här är yrkena som går först i pension
Under 2021 låg pensionsåldern i genomsnitt på 64,9 år, med mycket små skillnader mellan kvinnor och män. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport, som även visar skillnader i pensionering mellan olika yrkesgrupper. I de vanligaste yrkena bland kvinnor går vårdbiträden i pension tidigast medan organisationsutvecklare arbetar längst. Motsvarande yrken för män är snickare respektive it-arkitekter. Medelpensioneringsåldern skiljer sig ungefär ett år mellan de yrken som går först och sist i pension, och det kan göra stor skillnad för ersättningsnivåerna.
– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.
Allra högst pensioneringsålder hade läkare (66,8 år för kvinnor och 66,5 år för män) och universitets- och högskolelärare (66,9 år för kvinnor och 67,0 år för män).
Relaterat

Tuggproblem kan leda till näringsbrist
Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka…
Så kan pensioner bli mer jämställda
År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja…

140 miljoner till äldreforskningens databaser
Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att…
Fler nyheter
Fett i lymfkörtlar ger sämre immunförsvar när vi åldras
Lymfkörtlar fungerar normalt som försvarshögkvarter för vårt immunförsvar. En studie från Uppsala universitet visar varför våra lymfkörtlar förlorar sin funktion när vi åldras…
Högre demensrisk bland multisjuka äldre
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…

SBU granskar forskningen om utbildningsnivåns betydelse i omsorgen
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…