Porträtt av Stig Ålund
Stig Ålund. Foto: Kennet Ruona.

Hedersdoktor för sitt engagemang i äldreforskning

Som ordförande i CASE brukarråd har Stig Ålund varit viktig för Lunds forskning om äldre och åldrande. Nu har han utnämnts hedersdoktor vid medicinska fakulteten.

När CASE, Center for ageing and supportive environments, vid Lunds universitet skulle bygga upp sin forskning, kom brukarnas medverkan tidigt i fokus. Det handlar om att forska tillsammans med dem som forskningen berör. För ändamålet har man skapat ett brukarråd som ska fungera som länken mellan akademin och de äldre.

En strategi för brukarrådet har varit att utse en ordförande, som både kan skapa kontakter med äldreorganisationerna, och fungera som en stark representant för brukarna och forskningen, och det är en roll som Stig Ålund har axlat. Han är socionom och tidigare direktör för Kommunförbundet Skåne. Som pensionär har han haft förtroendeuppdrag för PRO både lokalt och regionalt. Sedan 2013 har han varit engagerad för brukardeltagande i forskningen.

Nu belönas han alltså med titeln hedersdoktor vid medicinska fakulteten, vid Lunds universitet.

– Stig Ålunds engagemang har varit avgörande för etableringen och det nationella och internationella uppmärk­sammandet av den typ av brukarinvolvering i forskning som kännetecknar den gränsöverskridande forskningen inom CASE, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi och koordinator för CASE, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Fler nyheter

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…