Foto: Örebro universitet

Hon undersöker stress inför prostatacancerbesked

Katja Fall vid Örebro universitet har fått 2,4 miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka vad stressen inför ett prostatacancerbesked kan innebära.

Besked om prostatacancer dröjer i dag längre än för andra cancerformer. Katja Fall, professor i klinisk epidemiologi vid Örebro universitet, ska i ett nytt forskningsprojekt undersöka stressen i väntan på ett eventuellt besked om prostatacancer.

– Tidigare studier har antytt att själva ovissheten i väntan på ett cancerbesked kan vara värst. Kroppens stressreaktion kan påverka hälsan på olika sätt och viss data talar för att den även skulle kunna ha inverkan på tumören och därmed minska överlevnaden, säger Katja Fall i ett pressmeddelande.

I dag är det inte klarlagt vilken stress som följer om beskedet om prostatacancer tar lång tid. Det är också oklart hur kortare väntetid påverkar männens psykiska och fysiska hälsa.

– Det kanske är så att en kortare väntetid kan kopplas till självupplevd stress, olika biologiska stressmarkörer och tumörens egenskaper hos dem som får en cancerdiagnos.

Förhoppningen med projektet är att den nya kunskapen kan förbättra omhändertagandet av dem som utreds för prostatacancer.

– Om vi kan koppla väntetider till psykisk stress och sämre hälsa skulle det öka incitamenten för olika åtgärder som kan minska stressen i samband med utredningen. Förutom förkortade väntetider skulle det kunna handla om stöd i form av till exempel samtal, säger Katja Fall.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…