Foto: Greg Brave/Mostphotos

Inte helt klart hur deltid påverkar pensionen

Den som arbetat mer heltid får högre pension än den som arbetat mer deltid, något som påverkar fler kvinnor. Nu har Inspektionen för socialförsäkringen undersökt vilken kunskap som finns om deltid och pension.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har på uppdrag av regeringen sammanställt den forskning som finns om hur kvinnors och mäns pensioner påverkas av att arbeta deltid. Bakgrunden är att kvinnor generellt har lägre pension än män och att en av anledningarna är att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid. Utjämningen mellan könen går långsamt, vilket delvis beror på att pensionen grundas på inkomsterna under hela livet, vilket ger en lång eftersläpning i utvecklingen.

Rapportens författare Per Gustafson skriver att det är uppenbart att skillnader i arbetstid mellan kvinnor och män bidrar till lägre pensionen för kvinnor. Men samtidigt saknas det forskning som kan visa att hur stor del av skillnaden mellan könen som kommer från just deltidsarbete. Orsaken är att det inte finns tillräckligt bra data om vår arbetstid under hela arbetslivet.

ISF lägger fram statistik över deltidsarbete, inkomster och pensioner, och presenterar den forskning som gjorts för att avgöra hur skillnaden i pension uppkommer mellan könen.

Siffrorna visar att kvinnors deltidsarbete gått ner från 50 procent i slutet av 80-talet till 26 procent 2023. Motsvarande siffror för män visar en ökning från sex till elva procent. Män arbetar oftare deltid när de är på väg in i och ut ur arbetslivet, medan kvinnor oftare arbetar deltid för att kunna kombinera jobbet med hem och barn. Men en rad olika faktorer styr deltidsarbetet.

Ännu ett skäl till att det är svårt att avgöra vilken påverkan deltidsarbete har på en persons livstidsinkomst är att alternativet till deltid för många inte är ett heltidsarbete, utan att inte jobba alls. För dem bidrar ett deltidsjobb till att höja inkomst och pension.

Läs rapporten

Per Gustafson (2024). Deltidsarbetets betydelse för kvinnors och mäns pensioner. En redovisning av kunskapsläget. Inspektionen för socialförsäkringen.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…