Mammografi effektivt även för äldre

Evidensen för mammografi mellan 70 och 74 års ålder har tidigare varit svag. Men nu visar en studie från Umeå att dödligheten sjönk med 27 procent för dem som genomgick undersökningen.

De flesta länder bjuder in till mammografi, screening för bröstcancer, upp till 69 års ålder. I Sverige har vi satt den högre åldersgränsen 74 år. Nu har en grupp forskare undersökt hur dödligheten påverkas av den senare tidsgränsen.

– Resultaten styrker att det svenska beslutet att stå fast vid den övre åldersgränsen på 74 år för mammografiscreening var riktigt, säger Håkan Jonsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

I studien har man följt upp drygt 2 000 dödsfall i bröstcancer. För de kvinnor som bjudits in upp till 74 års ålder var dödligheten 20 procent lägre än för dem som slutade bjudas in vid 69 år. Om man jämförde med den grupp som faktiskt kom och genomförde sin undersökning, ökade siffran till 27 procents lägre dödlighet.

Olika delar av landet valde 74 år som övre gräns olika snabbt, då rekommendationerna medgav undantag. Umeåforskarnas studie har därför kunnat jämföra kvinnor i områden med en övre gräns på 69 år mellan 1986 och 2012, med resten av landet. De flesta tidigare studier gjordes för ett fyrtiotal år sedan, då 70–74-åringarna var för få för att visa tydliga resultat.

– I takt med att vi lever längre och är aktiva högre upp i åldrarna är det värdefullt att också undersöka förekomsten av cancer för att sätta in behandling i tid, säger Håkan Jonsson.

Läs artikeln
Zheng Mao, Lennarth Nyström och Håkan Jonsson (2020). Effectiveness of population-based service screening with mammography for women aged 70–74 years in Sweden. Cancer epidemiology, biomarkers and prevention.

Relaterat

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.