En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.
Foto: Syda Productions/Mostphotos

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.

Forskare i ett samarbete mellan Lunds universitet och Goetheuniversitetet i Frankfurt har intervjuat nio äldre personer i Sverige och Tyskland, som berättat om hur det är att flytta in i ny bostad som äldre. Hur åldras man på rätt plats och med rätt partner?

Artikelförfattarna skriver att de de hittade en överraskande stor mångfald i händelsekedjor som bidrog till studiedeltagarnas val kring boende och samboende, exempelvis att bli sjuk, bli far- eller morförälder, eller att gå i pension. Två vanliga händelser var att man flyttade in i nytt boende tillsammans med en partner, och att flytta in till en partners nuvarande boende, något som ställer helt olika krav på lösningar och på relationen.

För flera intervjupersoner gav pensioneringen en ny möjlighet i livet, till exempel för dem som tidigare arbetat i olika städer att nu flytta in tillsammans, men också en större frihet att välja fritt var man ville bo. Samtidigt kunde pensioneringen vara en utmanande tid, då gamla sociala kontakter via jobbet var svåra att upprätthålla, vilket tillsammans med en flytt kunde skapa en mer osäker tillvaro, utan riktig hemkänsla.

I andra fall kunde det handla om att hantera ena partnerns sjukdom genom att flytta ihop. Eller att skapa trygghet ifall någon skulle bli sjuk i framtiden.

Att flytta krävde mycket planering, olika gränsdragningar och förhandlingar. Detta var något som blev extra tydligt när en partner flyttade in till den andras hem. Intervjupersoner kunde berätta om att de kände sig som gäster i sitt nya hem, som redan var färdigt när de flyttade in.

Pensionen gav samtidigt boendet en ny mening, när intervjupersonerna nu spenderade mer tid hemma. Hemmet kunde skapa välbefinnande i vardagen.

Artikelförfattarna skriver i diskussionsdelen att den mångfald som de kunde se i hur intervjupersonerna upplevde flytt och boende väcker frågor om vad som egentligen är det vanliga fallet och om det ens finns. De lyfter också fram den komplexitet som finns kring boende och flytt, där både pensionering, förhållanden, sjukdom och annat samverkar.

Läs den vetenskapliga artikeln

Wanka A, Schmidt SM, Iwarsson S, Oswald F, Wazinski K, Slaug B och Kylén M (2023). Moving in together in later life: Making spaces into places as a joint endeavor. Journal of aging studies.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…