Foto: Lorelei Howard/Pixabay

Medborgarforskning om äldres bostäder

Varje år engagerar vetenskapsfestivalen Forskarfredag skolelever i medborgarforskning. Men årets projekt, Bostadsförsöket, kommer även att vända sig till personer över 65 år.

Vetenskapsfestivalen Forskarfredag samordnas årligen av föreningen Vetenskap och allmänhet för att skapa mötesplatser mellan allmänhet och forskare. Till festivalen hör också ett initiativ till medborgarforskning, som framför allt riktar sig till skolungdomar. Men i år söker man även efter äldre personer till projektet Bostadsförsöket.

Bostadsförsöket organiseras i samarbete med Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet, SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne. Målet är att bygga upp en databas med data om bostäders tillgänglighet, något som saknas i de befintliga databaserna kring äldre och åldrande.

– Pensionärsorganisationerna kommer att få tillgång till data som de kan använda för fortbildning inom sina organisationer samt för opinionsbildning lokalt och nationellt. Med stöd av forskarna kan de fortsätta att arbeta med analyser av insamlade data under lång tid efter det att medborgarforskningsprojektet Bostadsförsöket avslutats, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid CASE, i en nyhet på Forskarfredags webbsajt.

Nu vänder man sig alltså till allmänheten, men främst seniorer och skolklasser, med en speciell mobilapp, där man får registrera olika data om sin bostad, allt ifrån dörröppningarnas bredd och trösklarnas höjd till om vattenkranarna går lätt att öppna. Själva undersökningen kommer att genomföras i samband med Forskarfredag under september och oktober, då appen också går att ladda ner, men anmälan är öppen redan nu.

Lärare som låter sin klass delta i projektet får ett forskningsbaserat underlag till sin undervisning, som passar bra för att närma sig frågor om forskning, åldrande, funktionsnedsättning och tillgänglighet.

Forskarfredag

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…

Var fjärde person över 60 år upplever ensamhet

Ensamhet är högre i vissa grupper av befolkningen än andra, bland annat bland yngre och äldre personer. Bland dem som är 60 år…