Foto: Lorelei Howard/Pixabay

Medborgarforskning om äldres bostäder

Varje år engagerar vetenskapsfestivalen Forskarfredag skolelever i medborgarforskning. Men årets projekt, Bostadsförsöket, kommer även att vända sig till personer över 65 år.

Vetenskapsfestivalen Forskarfredag samordnas årligen av föreningen Vetenskap och allmänhet för att skapa mötesplatser mellan allmänhet och forskare. Till festivalen hör också ett initiativ till medborgarforskning, som framför allt riktar sig till skolungdomar. Men i år söker man även efter äldre personer till projektet Bostadsförsöket.

Bostadsförsöket organiseras i samarbete med Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet, SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne. Målet är att bygga upp en databas med data om bostäders tillgänglighet, något som saknas i de befintliga databaserna kring äldre och åldrande.

– Pensionärsorganisationerna kommer att få tillgång till data som de kan använda för fortbildning inom sina organisationer samt för opinionsbildning lokalt och nationellt. Med stöd av forskarna kan de fortsätta att arbeta med analyser av insamlade data under lång tid efter det att medborgarforskningsprojektet Bostadsförsöket avslutats, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid CASE, i en nyhet på Forskarfredags webbsajt.

Nu vänder man sig alltså till allmänheten, men främst seniorer och skolklasser, med en speciell mobilapp, där man får registrera olika data om sin bostad, allt ifrån dörröppningarnas bredd och trösklarnas höjd till om vattenkranarna går lätt att öppna. Själva undersökningen kommer att genomföras i samband med Forskarfredag under september och oktober, då appen också går att ladda ner, men anmälan är öppen redan nu.

Lärare som låter sin klass delta i projektet får ett forskningsbaserat underlag till sin undervisning, som passar bra för att närma sig frågor om forskning, åldrande, funktionsnedsättning och tillgänglighet.

Forskarfredag

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…