En blyertspenna ligger på en enkät med frågor och svarsrutor att kryssa i.
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Negativ trend i brukarundersökningen

Nu har Socialstyrelsen publicerat årets resultat från sin enkätundersökning om äldreomsorgen. Bland annat minskar andelen äldre som känner sig ensamma.

I Socialstyrelsens årliga brukarundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? finns det flera positiva signaler. Men sett över längre tid ser det sämre ut. Undersökningen har genomförts sedan 2013 och består av en enkät som skickas ut till personer över 65 år med äldreomsorg i någon form.

– Utvecklingen över tid visar på en generellt nedåtgående trend och under pandemiåren blev det ännu sämre. Det kan vara en förklaring till att vi nu ser att det vänder uppåt inom ett par av de områden vi ställt frågor om, säger Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Exempel på positiva resultat ur årets undersökning är att det blivit lättare för boende på särskilt boende att få träffa en sjuksköterska. Dessutom är det något färre som i år lider av ofrivillig ensamhet. Ändå besväras 19 procent av de boende på säbo och tolv procent av hemmaboende med hemtjänst av ensamhet.

– De flesta kommuner har under det senaste året sökt de statsbidrag som Socialstyrelsen fördelar för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre och förhoppningen är ju att det ska kunna bidra till att färre äldre känner sig ensamma, säger Michaela Prochazka.

Det är fortfarande stora skillnader mellan olika kommuner när det gäller resultaten av undersökningen. I allmänhet är män något mer positiva än kvinnor i sina enkätsvar, och yngre är allmänt sett lite mer negativa än äldre personer.

Relaterat

Bättre kontinuitet kan ge färre läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar

Läkemedel är viktiga för många äldre, men behandlingen behöver individanpassas för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del i arbetet…

Allt fler vill utbilda sig till arbetsterapeut

Det är nu fler än på många år som har valt att söka till arbetsterapeututbildningen. En anledning är den ökade efterfrågan på yrkesgruppen…

Ett gott liv för änkor med stort omsorgsbehov

Äldre änkor med mycket hemtjänst upplever ofta ensamhet och en förlorad kontroll över vardagen. Nu har en forskargrupp i Luleå undersökt vad som…

Fler nyheter

Så kan individanpassad vård minska antalet fallskador

Att som äldre drabbas av en höftfraktur innebär ofta ett stort lidande och en väsentligt försämrad livskvalitet. Nu ska forskare från Örebros universitet…

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…