En blyertspenna ligger på en enkät med frågor och svarsrutor att kryssa i.
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Negativ trend i brukarundersökningen

Nu har Socialstyrelsen publicerat årets resultat från sin enkätundersökning om äldreomsorgen. Bland annat minskar andelen äldre som känner sig ensamma.

I Socialstyrelsens årliga brukarundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? finns det flera positiva signaler. Men sett över längre tid ser det sämre ut. Undersökningen har genomförts sedan 2013 och består av en enkät som skickas ut till personer över 65 år med äldreomsorg i någon form.

– Utvecklingen över tid visar på en generellt nedåtgående trend och under pandemiåren blev det ännu sämre. Det kan vara en förklaring till att vi nu ser att det vänder uppåt inom ett par av de områden vi ställt frågor om, säger Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Exempel på positiva resultat ur årets undersökning är att det blivit lättare för boende på särskilt boende att få träffa en sjuksköterska. Dessutom är det något färre som i år lider av ofrivillig ensamhet. Ändå besväras 19 procent av de boende på säbo och tolv procent av hemmaboende med hemtjänst av ensamhet.

– De flesta kommuner har under det senaste året sökt de statsbidrag som Socialstyrelsen fördelar för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre och förhoppningen är ju att det ska kunna bidra till att färre äldre känner sig ensamma, säger Michaela Prochazka.

Det är fortfarande stora skillnader mellan olika kommuner när det gäller resultaten av undersökningen. I allmänhet är män något mer positiva än kvinnor i sina enkätsvar, och yngre är allmänt sett lite mer negativa än äldre personer.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…