Andreas Motel-Klingebiel. Foto: Mikael Mildén.

Nio miljoner kronor till forskning om det sena arbetslivet

Linköpings universitets internationella projekt EIWO om hur livshändelser påverkar det sena arbetslivet har beviljats nya anslag av Forte.

Sedan tre år driver forskare vid ASC, åldrande och social förändring, vid Linköpings universitet det internationella forskningsprogrammet EIWO – Exkludering och ojämlikhet i det senare arbetslivet tillsammans med forskargrupper från Storbritannien, Polen och Tyskland.

– Vi behandlar främst frågan om jämlikt och inkluderande förlängt arbetsliv. Det handlar bland annat om livslångt lärande, nationell politik som berör förändringar över livsloppet, och företags- och branschpolicies om exempelvis livslångt lärande och anställdas utveckling, berättade Andreas Motel-Klingebiel, som leder EIWO, för Äldre i Centrum i en intervju för ett par år sedan.

Nu har programmet beviljats ytterligare 8,7 miljoner kronor av Forte, och är redo att gå in i nästa fas. EIWO kommer att pågå fram till 2026. Den första fasen av arbetet har främst fokuserat på teoretisk utveckling kring livsloppet i välfärdssystemen, i ett europeiskt perspektiv, och med analyser om livslopp och arbetsliv i Sverige och Europa. Det är till exempel stor skillnad mellan den svenska jämlikhetsinriktade staten och det mer konservativa välfärdssystemet i Tyskland.

– Vi är intresserade av olika händelser under livet som kan påverka arbetslivet och beslut om arbetet sent i livet, och möjligheterna att vara kvar eller risken att bli exkluderad från arbetsnätverken, säger Andreas Motel-Klingebiel.

Sammanlagt har EIWO nu beviljats 17,3 miljoner kronor av Forte.

Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…