Susanne Iwarsson från CASE och Ann Mari Storm från CASE brukarråd mäter trösklarna i en lägenhet i Lund.
Susanne Iwarsson från CASE och Ann Mari Storm från CASE brukarråd mäter trösklarna i en lägenhet i Lund. Foto: Kennet Ruona

Nu startar medborgarforskningen i Bostadsförsöket

Forskare från CASE i Lund iscensätter nu sitt forskningsprojekt Bostadsförsöket tillsammans med Forskarfredag. Där ska allmänheten hjälpa till att mäta sina bostäder, och inte minst vill man nå ut till den äldre befolkningen.

I september och oktober har alla chansen att bidra till forskningen om äldre och åldrande. Det är Center for aging and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet som tillsammans med Vetenskap och allmänhets vetenskapsfestival Forskarfredag drar igång projektet Bostadsförsöket. Målet är att samla in data till undersökningar om tillgänglighet i våra bostäder.

– Sveriges befolkning blir allt äldre och många seniorer vill bo kvar hemma så länge det går. Tyvärr begränsas möjligheten ofta av miljöhinder som trappor, trösklar och smala dörrar, säger Susanne Iwarsson, professor vid forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet och vetenskapligt ansvarig för Bostadsförsöket, i ett pressmeddelande.

Möjligheten att få allmänhetens hjälp kan mångdubbla mängden data som är tillgänglig för forskningen. Forskarfredag är vana att samarbeta med skolan, men det är ett unikt initiativ att nu vända sig till de äldre. Med sig som partners har man pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna.

– Hittills har nästan 2 000 anmält att de vill medverka i Bostadsförsöket, men det finns plats för många fler. Alla som vill bidra till ökad kunskap om tillgänglighet är välkomna, säger Martin Bergman, utredare på Vetenskap och allmänhet.

Den som vill hjälpa till och mäta sin bostad börjar med att installera appen Bostadsförsöket i sin telefon eller surfplatta. Sedan behövs bara en tumstock och det är bara att följa instruktionerna. För skolan finns dessutom en speciell lärarhandledning tillgänglig, vilket gör det lätt att anpassa försöket till undervisningen.

Delta i Bostadsförsöket

Sök efter appen Bostadsförsöket i din telefons nedladdningstjänst. Den finns tillgänglig för de flesta telefoner och surfplattor. När du startar försöket får du ange grundläggande data om din bostad, exempelvis i vilket postnummerområde den ligger, när den byggdes och vem som bor där. Därefter börjar mätningar av entré, kök, badrum och övriga utrymmen.

Relaterat

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Fler nyheter

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…