Ett hyreshus
Foto: Pxhere

Ny studie om boende för hälsosamt åldrande

Hur kan man åldras aktivt och hälsosamt i sitt boende? Det vill forskare i Lund ta reda på genom en enkät- och intervjustudie med 55-plussare.

Forskare vid Lunds universitet kommer att genomföra en stor enkät- och intervju för att se hur boendet ger förutsättningar för ett gott åldrande.

– Vi vill studera hur möjligheten till ett aktivt och hälsosamt åldrande påverkas över tid, beroende på om deltagarna väljer att bo kvar i sin bostad eller flytta under tiden som studien pågår. Det är viktigt att få en större förståelse för hur bostaden påverkar hälsan under den senare delen av livet. Kunskapen kan bidra till ett hälsosamt åldrande, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Studien ingår i projektet Reloc-age och genomförs vid Centre for ageing and supportive environments, CASE. Med hjälp från Riksbyggen och det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder kommer man att rekrytera 3 000 deltagare 55 år eller äldre för enkäter och intervjuer.

Relaterat

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…