Primärvården i nyckelroll för psykisk ohälsa hos äldre män

Äldre män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Men när de söker sig till vården handlar det främst om fysiska besvär. Här har primärvårdens sjuksköterskor ett viktigt uppdrag.

Det kan tyckas som en paradox, att äldre män sällan söker hjälp för psykisk ohälsa, men ändå är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Klart är i alla fall att ytterligare kraft måste läggas på att upptäcka de personer som är i behov av stöd.

Nu har Birgitta Kerstis och Lena Marmstål Hammar från Mälardalens högskola, tillsammans med Jenny Karlsson vid Karolinska institutet, genomfört en studie där sjuksköterskor inom primärvården har fått dela med sig av sina erfarenheter. Deras bild är att primärvårdens sjuksköterskor spelar en nyckelroll för att hitta de äldre männen som lever med psykisk ohälsa.

– När äldre män söker primärvård, är det ofta på grund av somatiska symtom såsom ett sår eller blodtryckskontroll. Sällan för psykiska problem. Det är inte heller ovanligt att äldre män inte själva gör kopplingen att de fysiska symtomen hänger samman med det psykiska måendet eller livssituationen, säger Birgitta Kerstis, Lena Marmstål Hammar och Jenny Karlsson i en kommentar till Mälardalens högskolas webbsajt.

De ser också att det skulle behövas mer tid, kompetens, kontinuitet och samarbete – både med andra yrkesgrupper och anhöriga till patienterna.

– Här har sjuksköterskor inom primärvård en viktig roll i att hjälpa männen att formulera det psykiska måendet och att utveckla vården för att förbättra äldres mäns psykiska hälsa och därmed minska risken för självmord.

Läs artikeln

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.