Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Promenader viktiga för måendet under pandemin

Forskare vid Umeå universitet har undersökt vad som fick äldre personer att må sämre under coronapandemin. Uteblivna promenader och att inte få gå och handla hade större effekt än att inte träffas socialt.

Det är belagt att äldre personer generellt mådde sämre under tiden för myndigheternas restriktioner under covid-19-pandemin. Däremot är det inte lika väl studerat mer exakt vad i restriktionerna som gjorde att måendet försämrades. Nu har forskargrupp från Umeå universitet studerat dessa samband.

Forskarna har använt sig av svaren från 41000 personer över 65 år i den stora undersökningen SHARE, som samlar in data från 25 europeiska länder och Israel, och som gjorde en speciell enkät i pandemins tidiga skede. De analyserade sedan svaren för att se vilka samband det fanns mellan restriktioner, försämrad psykisk hälsa och promenader, att gå och handla, träffa familjen samt att träffa fler än fem personer.

Studiens resultat visade något överraskande att promenader och att gå och handla hade en större effekt på det psykiska måendet än de sociala faktorerna. I en samlad modell framkom det sedan att minskade möjligheter att promenera var den främsta förklaringen till att restriktionerna ledde till att äldre personer mådde sämre under pandemin. Promenaderna förklarade ungefär en fjärdedel av detta samband.

Forskarna diskuterar möjliga orsaker till sina resultat. Det är exempelvis möjligt att många betraktade pausen från sociala aktiviteter som något övergående, och att de kanske inte träffar fler än fem personer så ofta i sitt vardagliga liv ändå. Att handla och att promenera är å andra sidan saker man gör ofta. De innehåller också ett visst mått av sociala möten.

Som grund för framtida beslut och strategier trycker forskargruppen på vikten av att upprätthålla vardagliga aktiviteter för äldre personer under tider med restriktioner som ett sätt att bibehålla en bättre psykisk hälsa för alla.

Läs den vetenskapliga artikeln

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.