Kommunal släppte nyligen rapporten En bättre arbetsmiljö är möjlig – en rapport om äldreomsorgens bemanning som bygger på enkätsvar från personal. Foto: Kommunal

Rapport: Ohållbar arbetsmiljö inom äldreomsorgen

Sju av tio som arbetar inom äldreomsorgen är oroliga att de inte kommer att orka jobba fram till pensionsåldern. Dessutom är branschen kroniskt underbemannad och arbetsmiljön ohållbar. Det visar en rapport från Kommunal.

Fackföreningen Kommunal släppte nyligen rapporten En bättre arbetsmiljö är möjlig – en rapport om äldreomsorgens bemanning som bygger på 8 500 enkätsvar från undersköterskor och vårdbiträden.

Rapporten visar att det finns stora arbetsmiljöbrister, något som leder till att endast tre av tio tror att de kommer att orka arbeta fram till pensionen. Dessutom är många verksamheter kroniskt underbemannade och har en orealistiskt hög arbetsbelastning.

Ungefär hälften av personalen har svårt att hinna med att ta kortare pauser under en arbetsvecka och 37 respektive 47 procent känner sig psykiskt och fysiskt trötta efter sina arbetspass.

– Resultaten pekar tydligt på att arbetsmiljön förvärras kraftigt när bemanningen är otillräcklig. Upplevelser av fysisk och psykisk trötthet ökar och underbemanning försämrar möjligheterna till återhämtning både under och mellan arbetspassen, säger rapportförfattaren och utredaren Maria Ahlsten i en video på Kommunals webbsida.

Enligt henne styrs bemanningen i dag av kostnadspress och minutstyrda arbetsmoment, något som har bidragit till att äldreomsorgen har högst sjukfrånvaro och högst antal arbetsorsakade besvär på hela arbetsmarknaden.

– Bemanningen oavsett om den är tillräcklig eller otillräcklig har en stor inverkan på hur nöjd man är med sin arbetsplats och viljan att arbeta kvar, säger hon och fortsätter:

– Bra arbetsgivare, arbetsvillkor och arbetsmiljö är förutsättningar för att locka kompetens och mer personal samt för att fler ska vilja utbilda sig inom vård och omsorg.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…