Sjukhuskorridor

Så ökar vårdbehovet för personer 80+

Forskare har tagit fram en modell för att kunna förutsäga hur många platser vi kommer att behöva i slutenvården i framtiden.

Antalet äldre i samhället fortsätter att öka, något som förväntas ställa allt större krav på vården. I Sverige har antalet vårdplatser i slutenvården minskat under de senaste decennierna och vi har nu lägst antal vårdplatser per capita i EU och placerar oss på tredje plats från slutet av OECD-länderna. Detta gör att vi behöver verktyg för att kunna förutse behovet av platser under de kommande åren.

I en ny rapport, som tagits fram av Socialdepartementet och forskare aktiva i befolkningsstudien SNAC, Swedish national study on aging and care, har man skapat en prognosmodell för att kunna förutsäga den här utvecklingen och skapa underlag för framtida vårdpolitiska beslut.

Med huvudvariablerna kön, ort, storstad eller större kommun/landsbygd och hushållstyp uppskattades förhållandet till slutenvårdsbehov hos befolkningsstudiens deltagare under perioden 2001-2009. Sedan testades modellen genom att försöka förutsäga vårdbehovet under perioden 2010-2016. I SNAC ingår fyra lokala studier, vilket gjort att modellen har kunnat testas för regionala skillnader

Rapporten använder också sedan modellen för att ställa en prognos inför framtiden. Den visar att Skånes vårdbehov för personer 80 år och äldre kommer att öka från cirka 45 000 slutenvårdsepisoder i dag, till 66 000 år 2030.

Läs rapporten

Elmståhl S, Pihlsgård M, Sanmartin Berglund J, Fratiglioni F och Wimo A (2020). En prognosmodell för dimensionering av slutenvård särskilt för gruppen äldre över 80 år. Skånes universitetssjukhus.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…