Sjukhuskorridor

Så ökar vårdbehovet för personer 80+

Forskare har tagit fram en modell för att kunna förutsäga hur många platser vi kommer att behöva i slutenvården i framtiden.

Antalet äldre i samhället fortsätter att öka, något som förväntas ställa allt större krav på vården. I Sverige har antalet vårdplatser i slutenvården minskat under de senaste decennierna och vi har nu lägst antal vårdplatser per capita i EU och placerar oss på tredje plats från slutet av OECD-länderna. Detta gör att vi behöver verktyg för att kunna förutse behovet av platser under de kommande åren.

I en ny rapport, som tagits fram av Socialdepartementet och forskare aktiva i befolkningsstudien SNAC, Swedish national study on aging and care, har man skapat en prognosmodell för att kunna förutsäga den här utvecklingen och skapa underlag för framtida vårdpolitiska beslut.

Med huvudvariablerna kön, ort, storstad eller större kommun/landsbygd och hushållstyp uppskattades förhållandet till slutenvårdsbehov hos befolkningsstudiens deltagare under perioden 2001-2009. Sedan testades modellen genom att försöka förutsäga vårdbehovet under perioden 2010-2016. I SNAC ingår fyra lokala studier, vilket gjort att modellen har kunnat testas för regionala skillnader

Rapporten använder också sedan modellen för att ställa en prognos inför framtiden. Den visar att Skånes vårdbehov för personer 80 år och äldre kommer att öka från cirka 45 000 slutenvårdsepisoder i dag, till 66 000 år 2030.

Läs rapporten

Elmståhl S, Pihlsgård M, Sanmartin Berglund J, Fratiglioni F och Wimo A (2020). En prognosmodell för dimensionering av slutenvård särskilt för gruppen äldre över 80 år. Skånes universitetssjukhus.

Relaterat

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…