Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Specialistsjuksköterskor tas inte tillvara

En ny rapport från Högskolan Kristianstad konstaterar att specialistsjuksköterskor inom vård av äldre är nöjda med sin utbildning och sitt yrkesliv. Men många tycker att arbetsplatsen inte tar vara på deras kompetens.

Högskolan i Kristianstad har publicerat en rapport i samarbete med sex andra lärosäten, där de genomfört en enkätstudie med specialistsjuksköterskor inom vård av äldre, om hur de upplevt sin utbildning och sitt arbetsliv efter examen. De flesta känner sig nöjda, men samtidigt känner så många som en fjärdedel att arbetsgivarna inte tar deras kompetens tillvara.

– Rapporten visar att det finns mycket kvar att göra för att öka medvetenhet hos arbetsgivare för att säkerställa att specialistsjuksköterskorna kan ges möjlighet till att bidra maximalt till vården, säger Ingela Beck, vid Högskolan Kristianstad som varit projektledare i studien som rapporten baseras på.

Det saknas också en egen klassificering för den här yrkesgruppen.

– Det är ett systemfel att det saknas specifik klassificering för specialistsjuksköterskor vård av äldre. Det är klart att det är svårare att hitta jobb om det inte finns annonser ute för de här tjänsterna, säger medförfattaren Anne-Marie Boström, forskare på Karolinska institutet och medförfattare till rapporten.

Läs rapporten

Ingela Beck, Helena Larsson och Anne-Marie Boström (2024). Erfarenheter av specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning vård av äldre och av arbetslivet efter utbildningen: En enkätstudie. Kristanstad university press.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.